Welkom in Arnhem#2: Tyromer met een testfabriek voor rubberrecycling

5 Minuten
Tyromer Arnhem

In Welkom in Arnhem stellen we innovatieve bedrijven aan je voor die zich recent in Arnhem hebben gevestigd. In deze editie: Tyromer. Het Canadese Tyromer start op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem een proeffabriek voor het demonstreren van recycling technieken voor gebruikte autobanden. We spraken managing director Jos van Son over de start in Arnhem.

“Canada is een prachtig land, maar ligt wel ver van de Europese markt vandaan. Als we echt impact wilde maken, moesten we dichterbij de markt gaan zitten. Daarvoor is het plan bedacht voor het opzetten van deze testfabriek in Nederland. De reactie die we daarop uit Canada kregen was: ‘oké, ga het maar regelen’. We begonnen hier met het verven van de muren, puur om het iets gezelliger te maken. Ons eerste kantoortje hebben we ook zelf in elkaar getimmerd. Zo bijzonder om alles zelf op te zetten. Een jongensdroom die uitkomt!”, vertelt Jos. Hieronder als tweede van links op de foto te zien het zijn collega’s.

IMG_0470

Nooit meer terug
Met het uitkiezen van een geschikte locatie is Tyromer geholpen door Oost-NL. Industriepark Kleefse Waard kwam als beste plek uit de bus. ”Het mooie aan dit terrein is dat er ontzettend veel startups zitten. Veel bedrijven doen hier iets met waterstof of nieuwe energie en ze zitten veelal in de fase startup of scale-up. Dat brengt echt een leuke sfeer met zich mee. We trekken veel met elkaar op.’’

Niet alleen om te ondernemen, maar ook om te ontspannen zit je volgens Jos goed in Arnhem. ”Je kunt hier eindeloos fietsen, lekker eten en er is altijd wel wat te doen. Ik ben zelf opgegroeid in de randstad, maar ik ga nooit meer terug. Veel te vol en te druk. Arnhem is een fijne stad en de combinatie met het dynamische IPKW en de vele innoverende bedrijven, maakt het de perfecte plek voor deze testfabriek.”

IMG_4857

Doe-het-zelven
Nu rest nog de vraag, wat gebeurt er nou precies als de fabriek straks op volle toeren draait? Om het wat makkelijker te maken; rubber is als een ei. Eenmaal gekookt, blijft het in vaste vorm en is het onmogelijk om weer vloeibaar te maken. Nou ja onmogelijk…

”We hebben een manier gevonden om dit proces om te keren en het materiaal weer vloeibaar te maken. Dit gaan we doortesten, dan verhogen we de productiecapaciteit en verkopen we het concept’’, vertelt Jos. Want ook al zit Tyromer in een enorme hal op IPKW, het is niet de bedoeling dat ze hier al het rubber recyclen en dat dan weer doorverkopen. ”Door het concept te verkopen, krijgen andere bedrijven de mogelijkheid om zelf hun rubber te recyclen. Een kant-en-klaar pakketje zeg maar.”

Tyromer Arnhem

4 miljoen ton afval
Momenteel produceert Europa ongeveer 4 miljoen ton aan afval van rubberautobanden per jaar. Vier-miljoen-ton, dat kun je je bijna niet voorstellen. Dat wordt verbrand of blijft gewoon liggen. Een enorme impact op het milieu. Ook voor het produceren van rubber komt heel veel CO2 in de atmosfeer.

“Stel je hebt voor het produceren van rubber een CO2-impact van 100% , dan is die voor het maken van gerecycled rubber maar 5%. Een enorme besparing. Op dit moment hebben we nog slechts ervaring met gerecycled rubber dat 1 cyclus opnieuw doormaakt. Maar wij gaan bewijzen dat het vele cycli hergebruikt kan worden. We denken dat het zeker 3 of 4 keer meekan en wellicht veel langer. Rubber is zo’n fantastisch robuust materiaal.”

Het gerecyclede materiaal is niet nieuw meer en daardoor ook niet 100% hetzelfde als nieuw rubber. Daarom zijn bedrijven nog wat huiverig om gerecycled rubber op grote schaal te gebruiken. ”Onze klanten, waaronder autobandenproducenten zoals Continental, doen straks zo’n 20% hergebruikt en 80% nieuw rubber in een band.”

Dit heeft te maken met een aantal kenmerken waarnaar gekeken wordt, zoals de rekbaarheid en treksterkte van rubber. Die is bij gerecycled rubber iets minder. Daarentegen gaan een aantal andere kenmerken vooruit. Maar daar kan Jos nog niet alles over zeggen, al licht hij graag een tipje van de sluier op.

Tyromer

Innovatie waar iedereen wat aan heeft
Want een ander voordeel waar ook de consument enorm veel aan heeft: met autobanden van gerecycled rubber is de rolweerstand vrijwel zeker een stuk lager. Dit zorgt ervoor dat er minder brandstof gebruikt wordt. Zo rij je een stuk zuiniger. ”Kun je nagaan als er op grote schaal mee gewerkt wordt, hoeveel CO2 we dan besparen. Daar moeten we echt naartoe en dat proberen we ook duidelijk te maken aan de politiek. ”

Over een jaar verwacht Jos volle productie te draaien en misschien twee of drie nieuwe fabrieken te openen. Zo wordt de impact die ze maken alleen maar groter en dat geeft goede hoop voor onze aarde.

Met Tyromer kan Arnhem een mooi bedrijf toevoegen aan de lijst van innovatieve bedrijven. Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of bezoek de ondernemersdesk van de gemeente Arnhem.

Lees hier meer over innovatieve bedrijven bij Welkom in Arnhem #1 met fietsmerk Specialized.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem werkt aan duurzame energie

4 Minuten
Duurzame energie op IPKW Arnhem