Een huis van afvalplastic: “De Tesla onder de huizen”

3 Minuten
Save Plastics huis

Arnhemmers Bram en Marlous van Save Plastics hebben de primeur. Ze wonen sinds het voorjaar van 2020 samen met hun twee zoons in het eerste huis dat van afvalplastic is gemaakt. Als eigenaar van het bedrijf Save Plastics zet Bram zich al jaren in voor het gebruik van plastic afval als grondstof.

Huis van afvalplastic

“Waarom exporteren we in Nederland jaarlijks 362 miljoen kilo plastic afval en importeren we aan de andere kant 190 miljoen kilo hardhout? Dat is toch gek?” Ruim de helft van al het ingezamelde plastic in Nederland komt terecht in een verbrandingsoven. In een tijd dat circulair bouwen het toverwoord is, is dat zonde, vindt Bram. “Plastic is het bouwmateriaal van de toekomst. Het is onze ambitie om alle plastics te redden van de verbranding uit de natuur. We doen dat lokaal en circulair. Met plastic uit Arnhem.”

“Producten gemaakt van plastic afval hebben een levensduur van minimaal 50 jaar en kun je wel negen keer omsmelten tot iets nieuws. Dat is véél duurzamer dan de meeste alternatieve grondstoffen. Met de Save Home besparen we zo’n 13.000 kg CO2.”

Ruimte voor een heel gezin
Een Save Home bestaat uit losse units die naar wens kunnen worden geschakeld. Dankzij slimme plaatsing, goede isolatie, zonnecollectoren en de nieuwste technologieën is de woning zelfvoorzienend. Iedere unit heeft een afmeting van ongeveer 25 vierkante meter. Door meerdere units aan elkaar te koppelen, kan een Save Home eenvoudig uitgebreid worden.

Met twee units heb je al een volwaardige kleine woning. Met drie units of meer heb je voldoende ruimte voor een gezin. De woning is zowel luxe als zelfvoorzienend. “Dit is de Tesla onder de huizen”, aldus Marlous de Bordes. De Save Home is getest op wooncomfort en leefbaarheid. De optimalisaties zijn doorgevoerd in het volgende model en ze zijn vanaf nu te koop.

Deco van Plasticafval

Het plastic afval probleem is zo groot, dat ze een stichting hebben opgericht, genaamd Save Living. Deze stichting gaat ervoor zorgen dat er wereldwijd huizen kunnen worden geproduceerd. Het Arnhemse bedrijf Save Plastics, dat de huizen van afvalplastic ontwikkelde, is geen nieuw bedrijf. Al dertig jaar lang worden bij Save Plastics producten gemaakt van afvalplastic. Van bruggen tot picknicktafels en van lantaarnpalen tot planken.

“We zijn nu zover dat we een huis van 100 procent gerecycled plastic kunnen bouwen. Met dit huis van afvalplastic willen we lokaal afvalplastic koppelen aan de groeiende wens om flexibel te wonen en werken, dichtbij de natuur” stelt het bedrijf. Peters: “”Het afvalprobleem is niet eenduidig op te lossen. Onze visie is: laten we het in ieder geval niet verbranden. Gebruik het voor een nuttige toepassing. Nou: wat is er nou nuttiger dan een huis?”

PLASTIC HUIS ARNHEM
Tuin plastichuis
PLASTIC HUIS ARNHEM

Kijk voor informatie op Save Plastics of bekijk hier de aflevering van Binnenstebuiten over Save Plastics.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

SEECE: krachten bundelen voor een duurzame wereld

2 Minuten
Windmolens