De flowbatterijen van het Arnhemse Elestor veroveren de wereld

3 Minuten
Elestor Thijs en opslagplaats

Arnhem is niet alleen fysiek een groene stad. Arnhem is ook groen waar het gaat over duurzaamheid en de energietransitie naar groene stroom. Eén van de bedrijven die daarin een voortrekkersrol speelt, is het Arnhemse bedrijf Elestor. 

Het produceren van duurzame energie via zonnepanelen en windmolens wordt steeds goedkoper. Een probleem bij deze goedkoop opgewekte stroom is dat de opslag van die energie in batterijen wel tien keer duurder is dan het produceren van energie. Reguliere batterijen voor energieopslag maken gebruik van grondstoffen die schaars zijn, waardoor de productie duur is. Verschillende wind- en zonneparken kunnen daardoor op dit moment niet economisch verantwoord gerealiseerd worden. Wereldwijd wordt daarom gezocht naar alternatieven voor de huidige dure batterijen. Het Arnhemse bedrijf Elestor heeft een revolutionaire oplossing bedacht voor dit probleem. Elestor ontwikkelde een uniek batterijsysteem die het mogelijk maakt om grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie op te slaan tegen lage kosten. Elestor ontwikkelde de flowbatterij.

 

Elestor Arnhem lab

Voldoende grondstoffen
“Wat de flowbatterij uniek maakt, is dat de elektriciteit niet wordt opgeslagen in batterijcellen, maar in separate tanks”, vertelt Elestor-directeur Wiebrand Kout. Deze tanks bevatten waterstof en broom. In het hart van het systeem komen beide stoffen bij elkaar in een zogenaamde ‘stack’. Daar vindt de chemische reactie plaats die ervoor zorgt dat de batterij laadt of ontlaadt. Wat de flowbatterijen van Elestor zo uniek maakt, is dat er gebruik wordt gemaakt van goedkope grondstoffen. Broom wordt gewonnen uit zeewater, is heel ruim voorradig en is daarom goedkoop. Bovendien hebben flowbatterijen een extreem lange levensduur. Ze kunnen wel 10.000 keer geladen en ontladen worden.

 

Elestor Batterijopslag Arnhem

Uitgebreide toepassingen
De Arnhemse flowbatterijen kunnen op allerlei manieren toegepast worden.
Wiebrand Kout: “Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die veel zonnepanelen op hun daken hebben. Of bijvoorbeeld een woonwijk die energie-onafhankelijk kan worden als ze niet alleen zonnepanelen heeft, maar ook een goede batterij om de opgewekte energie op te slaan. Of bij zonneparken of windturbines. “Elestor is met een team van 24 medewerkers, plus afstudeerders en stagiaires van onder andere de Hogeschool Arnhem Nijmegen, een snel groeiend bedrijf. Elestor is de afgelopen jaren de kinderschoenen in rap tempo ontgroeid. In binnen- en buitenland is veel interesse voor de unieke batterijen uit Arnhem, vooral vanuit internationale corporate ondernemingen. Om aan die vraag te voldoen, wil Elestor op korte termijn een grote fabriek bouwen, waarin de productie volledig geautomatiseerd is.

Dat het een succes gaat worden, lijkt nu al duidelijk. De unieke technologie brengt het voordeel met zich mee dat er nog nauwelijks concurrentie is. Omdat die toch gaat komen is Elestor al samen met o.a. Shell en Technische Universiteit begonnen aan de ontwikkeling van de volgend generatie flow batterij. Wiebrand Kout is ervan overtuigd: “Dit zal de wereld veranderen.”

Kijk voor meer informatie op Elestor.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem x Creatief: Rosalie Apituley en Alliander

5 Minuten
VCA_Musis-6