Energietransitie in Arnhem: van HAN Hydromotive tot TenneT

5 Minuten
Bus op duurzame energie in Arnhem

Wereldwijd heerst de vraag naar vernieuwing en innovatie op het gebied van duurzame energie. In Arnhem gebeurt er veel op het gebied van energietransitie. Dat zie je terug in de vele initiatieven, bedrijven en opleidingen in de regio. Van studenten van het HAN Hydromotive team tot bedrijven als TenneT, QING en Hygear. We zoomen in op de ontwikkelen in de wereld van de energietransitie in Arnhem en spraken hierover met Melissa Timmers van het HAN Hydromotive team.

We zien een opkomst in de waterstoftechniek. Van oudsher is Arnhem gespecialiseerd in deze vorm van energietransitie. Inmiddels zijn er veel initiatieven die zich bezighouden met de inzet van waterstof. Zo zien we bedrijven als Hygear en Hymove en studenten van het HAN Hydromotive team van de HAN. “Met het HAN Hydromotive team bouwen we auto’s die rijden op waterstof”, zegt Melissa Timmers, public relations en financial manager van het team. “Het HAN Hydromotive team is een zeer gemotiveerd studentenraceteam van zestien Automotive-studenten van de HAN. Samen ontwikkelen we een zo efficiënt mogelijk voertuig op waterstof, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met deze techniek”.

Han hydromotive team

Samenwerkingen tussen studenten en bedrijven in de energiesector
Veel bedrijven in de energiesector vestigen zich op innovatieve bedrijventerreinen waar ze kunnen samenwerken, zoals IPKW en Arnhems Buiten. Maar niet alleen bedrijven onderling werken samen aan een duurzamere wereld. Studenten van de Automotive opleiding aan de HAN werken regelmatig samen met energiebedrijven die zich in Arnhem vestigen.

Melissa vertelt: “Arnhem staat bekend als de waterstofstad en we hebben dan ook veel contacten met bedrijven die al op weg zijn naar nieuwe technieken in de waterstofsector. Verschillende bedrijven ondersteunen het raceteam van de HAN met hun ervaring en kennis. Zo worden er workshops georganiseerd voor studenten, zoals de workshop vanuit Swagelok. Daarin leren studenten hoe ze een waterstofsysteem goed en veilig aan moeten sluiten, zonder dat er lekken ontstaan”, aldus Melissa. “Daarnaast zijn gemeente Arnhem en partners als QING die werkzaam zijn op IPKW van grote waarde. Ze zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden of ons te betrekken bij duurzame evenementen.”

Maar het HAN Hydromotive team is ook inspirator voor bedrijven in de energiesector. “We laten ze zien wat er mogelijk is op het gebied van waterstoftechniek. Zo planten we een zaadje bij bedrijven die geïnteresseerd zijn in deze techniek en zelf ook stappen willen ondernemen,” vertelt Melissa.

Duurzame energie op IPKW Arnhem

Innovatieve bedrijventerreinen voor de energiesector in Arnhem
Er zijn een aantal aantrekkelijke, inspirerende en innovatieve kennis- en werklocaties in Arnhem. Plekken waar werkgevers, werknemers en studenten elkaar ontmoeten en werken aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energietransitie. Denk aan Businesspark Arnhems Buiten, Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en de gezamenlijke kenniscampus van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). De HAN en HVHL bieden opleidingen in relatie tot clean mobility, circulaire economie en betrouwbare energielevering. Daarmee slaan zij een brug tussen studenten en de bedrijven op onder andere IPKW en Arnhems Buiten.

Op Businesspark Arnhems Buiten kom je grote spelers in de energiewereld tegen, zoals TenneT en DNV-GL die zich specialiseren op het gebied van elektriciteit en betrouwbare energielevering. Het kortsluitingslab van DNV-GL is uniek in de wereld en maakt daarmee Arnhem een interessante vestigingsstad voor andere bedrijven in de sector. DNV-GL helpt bedrijven met een veilige en duurzame bedrijfsvoering en is daarnaast ’s werelds grootste classificatiemaatschappij voor schepen en offshore-installaties. Het bedrijf speelt een belangrijke rol als technisch adviseur voor de olie- en gassector.

IPKW is een bijzondere plek voor clean mobility. Met het Clean Mobility Centre, Generation E en bedrijven als Hygear en Nedstack gaat het op IPKW vooral over duurzame mobiliteit en energie-innovaties. Maar ook bedrijven zoals Veolia, Allego, Accsys en Save Plastics op het gebied van circulariteit en creatieve industrie zijn hier aanwezig.

Trolley 2.0

Duurzame energie initiatieven in Arnhem
Er ontstaan duurzame initiatieven in Arnhem en dit komt mede door de bedrijven en opleidingen die zich hier vestigen. Hotspot Energy Arnhem is hier een mooi voorbeeld van. Dit initiatief focust zich op betrouwbare energievoorziening, clean mobility en circulaire economie. Het gemeentelijke programma ‘New Energy Made in Arnhem’ laat veel overeenkomsten zien. Zij richten zich op de lokale transitie naar een duurzame energievoorziening en een vitale groene economie. Onder dit programma hangen veel projecten zoals Trolley 2.0, CleanMobilEnergy en de realisatie van zonnevelden en windmolens. Nog een mooie ontwikkeling is het New Energy & Mobility Innovatielab op IPKW. In het Innovatielab bundelen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid hun krachten om innovaties te stimuleren, versnellen en daarmee de energietransitie en grootschalige CO2 reductie te realiseren.

Als je het Melissa vraagt dan verdienen de waterstoftankstations in Arnhem een innovatieprijs. “Het is een stap in de goede richting op het gebied van waterstoftechniek. Dat er steeds meer waterstoftankstations bijkomen betekent dat er vooruitgang geboekt wordt. Hierdoor is ook de mogelijkheid van waterstofbussen in Gelderland weer op gang gekomen!”.

Voor meer informatie kijk op Arnhems Buiten of IPKW.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem Onderneemt met Bart Hendriks

3 Minuten
Wattsun