5 innovatieve bedrijven die iedereen zou moeten kennen

4 Minuten
Samen in de auto Allego

Arnhem is een innovatieve stad met een veelvoud aan bedrijven die voorop lopen bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. De innovatiekracht is zelfs zo groot dat Arnhem al vijf jaar lang haar eigen Innovate-festival heeft: een jaarlijks festival waar meer dan 150 bedrijven uit de regio laten zien waar zij mee bezig zijn. Christiaan Holland is initiatiefnemer van Innovate. Hij noemt vijf innovatieve bedrijven uit Arnhem die iedereen zou moeten kennen.

De waterstofcentrale van MTSA
In Arnhem zit een cluster aan waterstofbedrijven, met name op Industriepark Kleefse Waard. Een van de bedrijven die zich met waterstof bezighoudt, is MTSA. MTSA ontwikkelt en produceert waterstofcentrales. Dit zijn elektriciteitscentrales op basis van waterstof. De grootste waterstofcentrale ter wereld is door MTSA gebouwd voor China. Christiaan Holland: “MTSA is misschien minder bekend bij het grote publiek, maar in het Arnhemse waterstofcluster is MTSA in mijn ogen de belangrijkste partij. We hebben in Arnhem veel bedrijven die met waterstof bezig zijn. MTSA is bezig met power- to-power-oplossingen. Dat is nog veel spannender.”

“Wanneer er overproductie is in bijvoorbeeld een windmolenpark, kan die energie in een waterstofcentrale van MTSA opgeslagen worden. Dat is een power-to-power-oplossing. MTSA verkoopt dit al aan China, maar nog niet in Nederland. Dat gaat wel gebeuren. Er zijn plannen om in de toekomst een waterstofcentrale te plaatsen bij het windmolenpark dat op de Kleefse Waard komt.”

MTSA gebouw

Allego: marktleider bij elektrisch laden
Een van de bedrijven op bedrijvenpark Arnhem Buiten is Allego, een leverancier van elektrische laadpalen. Elektrisch rijden is de toekomst. Om ervoor te zorgen dat elektrische auto’s snel, betrouwbaar en betaalbaar hun accu kunnen opladen, levert Allego laadpalen in heel Europa. Christiaan Holland: “Allego is een bedrijf dat snel groeit en dat gaat nog wel een tijdje door. In vergelijking met andere landen in Europa lopen we in Nederland voorop met de beschikbaarheid van elektrische laadpunten. Negen procent van alle publieke laadpalen ter wereld staat in Nederland. Allego is een van de grootste leveranciers. Ze zijn in staat om een passende laadoplossing aan te bieden aan zowel steden, als bedrijven en consumenten. Allego is op gang geholpen door Alliander: ook al uit Arnhem.”

De oersterke vezels van Teijin Aramid
“Vanuit de Enka en Akzo kent Arnhem natuurlijk een sterke traditie met betrekking tot kunstvezels”, vertelt Holland. “Producten als de Enka spons en twaron werden hier ontwikkeld. Een oude Arnhemse innovatie die hier vandaan komt is viscose. “De kunstvezel-tak van Akzo is inmiddels ondergebracht in Teijin Aramid. De kunstvezels die hier ontwikkeld worden, worden over de hele wereld gebruikt in kogelvrije vesten, autobanden en de ruimtevaart. Op dit moment is er een robot op weg naar Mars waarbij ook gebruik is gemaakt van de vezels van Teijin Aramid.”

Veilig betalen met je pinpas dankzij CCV
Er is geen land in de Europese Unie waar meer pinbetalingen plaatsvinden als Nederland. Meer dan 60 procent van alle transacties in Nederland worden met een pinpas gedaan. In de hele Eurozone ligt dat veel lager: iets meer dan 20 procent. Een van de redenen dat Nederlanders meer pinnen dan mensen in andere landen, is te danken aan het Arnhemse bedrijf CCV.

Christiaan Holland: “CCV is verantwoordelijk voor de meeste pinbetalingen in Nederland. Niet zozeer het pinkastje, maar wel voor de hele afhandeling van het betalingsverkeer. Daarin zijn zij koploper. Veilig, snel en makkelijk. CCV is een toonaangevend Arnhems bedrijf om trots op te zijn.”

De batterij van de toekomst komt uit Arnhem
Reguliere batterijen voor energieopslag maken gebruik van grondstoffen die schaars zijn, waardoor de productie duur is. Het Arnhemse bedrijf Elestor bedacht een revolutionaire oplossing: een batterijsysteem op basis van waterstof en broom. Omdat die grondstoffen ruim voorradig zijn, is het mogelijk om grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie op te slaan tegen lage kosten.

Christiaan Holland: “Elestor is een bijzonder bedrijf. De flow-batterij die ze hier ontwikkeld hebben werkt en het systeem is veilig, maar het moet zich komende jaren commercieel gaan bewijzen. Ik hoop dat het een succes wordt.”

Elestor Thijs en opslagplaats

Voor meer informatie kijk op MTSA, Allego, Teijin Aramid, CCV of Elestor.

Beeld  laadpalen: Allego
Beeld brandweer en autoband: Teijin
Beeld gele container: Elestor

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Hoe samenwerking tot nieuwe energie in de arbeidsmarkt leidt

5 Minuten
Samenwerking leidt tot nieuwe energie