Arnhem Onderneemt met Jan-Maarten Elias van Energy Bridge

4 Minuten
Energy Bridge

Als het om duurzame warmte gaat, ligt de focus nog vaak op nieuwbouw. Gek, vond Jan-Maarten, want er zijn zoveel bestaande gebouwen waar veel te winnen valt. Het is alleen een stuk complexer dan bij nieuwbouw, maar dat hield hem niet tegen om zich in de materie te verdiepen. Energy Bridge verkoopt nu duurzame warmte voor gebouwen met een collectieve installatie.

Energy Bridge
Energy Bridge
Energy Bridge

Wat is je naam?
Jan-Maarten Elias

Waar ben je geboren?
In Rotterdam

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Via mijn werk. Ik ging bij Heidemij werken, wat nu Arcadis is. Daarna zeven jaar bij de Akzo Nobel op Industrieterrein Kleefse Waard, een aantal jaar bij VBI in Huissen en ten slotte 8 jaar bij installateur Unica in Hoevelaken. We zijn Energy Bridge 2,5 jaar gestart.

Wat verkoop je?
We verkopen duurzame warmte voor gebouwen met een collectieve installatie, zoals een ketelhuis op het dak van een VvE-complex of zorginstelling. Dat doen we met een Warmte as a Service contract. We nemen de gasrekening over en leveren voor gelijke of zelfs lagere tarieven duurzame warmte. Op dit gebied zijn we koploper in Nederland.

Waarom verkoop je dat?
Als het om duurzame warmte gaat, ligt de focus vaak op nieuwbouw omdat dit wettelijk al zonder aardgas gebouwd moet worden. Niemand in de installatie-branche richt zich alleen op bestaande gebouwen. Het is ook een stuk complexer dan nieuwbouw, maar zeker niet onmogelijk. Die noot zijn we dus nu aan het kraken. We zijn intussen echt specialist om gebouwen met een ketelhuis te verduurzamen. En met de hoge aardgasprijzen kunnen we daarnaast ook echt een mooi financieel voordeel bieden. Dus goed voor milieu èn voor de portemonnee!

Verder is onze werkwijze van boardroom tot boilerroom. Het begeleiden en meenemen van eigenaren en huurders in het proces om aardgasvrij te worden, is essentieel om tot een verduurzamingsslag te komen. En om zo de energietransitie te laten slagen.

Wat wil je bereiken?
Ik wil impact maken en zorgen dat er versnelling komt in het overstappen naar duurzame warmte in bestaande gebouwen. Het moet ook wel. In 2030 moeten we 55% CO2 reduceren en in 2050 95%.

Als we die 95% willen halen, moet de doelstelling van 2030 eerst gehaald worden. Ons doel is naar een schaalbare oplossing te komen, waardoor we in een aantal jaar tijd naar 2.000 woningen kunnen en daarna naar 20.000 of zelfs 40.000.

Ten slotte wil ik ook bereiken dat iedereen zich realiseert dat een 1-op-1 vervanging van een collectieve ketel tegenwoordig echt oud denken is. Als de gasketel zijn beste tijd gehad heeft, zie je nog steeds dat deze vaak één op één vervangen wordt. Uit gemak, maar ook omdat mensen weten wat ze krijgen. Hartstikke zonde natuurlijk. Want deze natuurlijke momenten moeten we met beide handen aangrijpen om dan juist aardgas en zo CO2 te besparen.

Wie of wat inspireert jou?
Gepassioneerde professionals en vakmensen die gedreven zijn in de verduurzaming van bestaande gebouwen. Maar ook gebouweigenaren die het gewoon doen!

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
‘A long walk to freedom’ van Nelson Mandela

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Geen echte Netflix-fan maar raad iedereen Studio Sport op zondag aan. 😉

Wat is jouw tip aan andere ondernemers
Wees flexibel en ‘expect the unexpected’. Het is ook belangrijk dat je niet te lang blijft hangen als iets niet lukt. En door!

Wat vind je leuk om te doen in Arnhem?
Wandelen door Sonsbeek en Mariëndaal blijft mooi. Maar ik hou ook van uitgaan, naar de bios en dan lekker een hapje eten. Arnhem heeft er zoveel leuke horecazaken bijgekregen de afgelopen jaren.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
Jan Ros van La Coquerie. Hij heeft zijn onderneming vanuit een cateringsbedrijf omgevormd tot een fantastische leverancier van duurzame producten voor bijvoorbeeld Hello Fresh en de landelijke supermarkten in Nederland.

Energy Bridge is nog op zoek naar monteurs die mee willen groeien. Kijk voor meer informatie en de vacatures op de website van Energy Bridge.

Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente. Meer Arnhem Onderneemt met Bram en Marlous van Save Plastics, Chingiskhan van Bondi of Lenneke Wispelwey.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Energietransitie in Arnhem: van HAN Hydromotive tot TenneT

5 Minuten
Bus op duurzame energie in Arnhem