Arnhem Onderneemt met Chingiskhan

4 Minuten
Bondi

Ze horen bij de 25 onder de 25 van MT/Sprout, ontvingen het TOR certificaat van de HAN en zitten nu tussen de finalisten van de meest innovatieve student van Nederland. Het is wel duidelijk: het gaat lekker met de mannen van Bondi. In Arnhem Onderneemt stellen we je voor aan een van de oprichters.

Bondi
bondi
Bondi

Wat is je naam?
Chingiskhan Kazakhstan

Waar ben je geboren?
In Astana, de hoofdstad van Kazachstan

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Ik doe de studie International Business aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De studie staat echt heel goed aangeschreven, het was de beste optie voor mij in Nederland. Start-up class was een onderdeel van onze studie. Hier begonnen ik en mijn compagnon Max Schalow aan het idee voor Bondi. Toen het semester was afgelopen, gingen wij door met het ontwikkelen van Bondi. We kregen overal steun en hulp, van school en van Arnhemse ondernemers.

Wat verkoop je?
Bondi biedt duurzame deelsystemen voor e-bikes en e-scooters aan reizigers in Nederlandse steden. Dus eigenlijk bieden we een leuk, duurzaam en handig middel om van A naar B te gaan.

Waarom verkoop je dat?
We willen een duurzaam alternatief voor autorijden. Er zijn zoveel mensen die hun auto gebruiken voor een klein ritje naar de supermarkt of iets dergelijks. Dingen waar je makkelijk een alternatief voor kunt verzinnen. Maar dat alternatief moet wel goed én leuk zijn. Zo ontstond Bondi.

De e-bikes en scooters zijn veel beter voor het milieu, maar het is ook logischer. Voor veel mensen is het niet nodig een auto te hebben, die gebruiken hem toch maar heel af en toe. Delen is dan een goede oplossing. Zo kunnen we impact maken en zorgen dat ook de generaties na ons een fijn leven hebben. 

Wat wil je bereiken?
Het gaat al heel goed nu en we zijn aan het uitbreiden zoals nu in Den Haag. Maar waar het eigenlijk omgaat, is dat we de mindset van mensen willen veranderen. Ik hoef niet mijn eigen auto te hebben en dit ritje kan ook anders. Ik denk dat dat nog wel de leukste challenge wordt de komende jaren. 

Wie of wat inspireert jou?
We hebben heel veel mensen ontmoet in deze reis. Eigenlijk wordt ik door iedereen een beetje geïnspireerd. Mensen geven ons hun tijd om mee te denken, tips te geven en dat is heel waardevol. Op grotere schaal inspireert Jeff Bezos mij. Wat die allemaal voor elkaar krijgt! 

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?
Als ik dan een beetje in de ondernemersgeest blijf hangen, is dat Zero to One. Het leest lekker door en geeft goede tips hoe je een bedrijf kunt starten en van een idee echt werk kan maken.

Welke film of serie zou iedereen gekeken moeten hebben?
Ik vind Mad Max heel gaaf. Dankzij deze film ben ik het filmen en de kunst ervan veel meer gaan waarderen. 

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?
Nou die heb ik hier op mijn arm getatoeëerd: ‘’Enter Action with Boldness’’. Je kunt alles wel heel lang overdenken, maar uiteindelijk is het gewoon gaan! 

Wat vind je leuk om te doen in Arnhem?
Oh de natuur in! Dit heb ik echt nodig om even alle stress kwijt te raken. De Posbank is daar perfect voor. Diep het bos in en soms… leg ik er gewoon mijn slaapzak neer.

Welke andere Arnhemse ondernemers inspireren jou?
Nou zeker Kevin Rijke, hij heeft ons echt heel erg geholpen. We mochten een kantoor huren op IPKW zonder huur te betalen. Hij hielp ons zelfs batterijen op te laden gehuld in ons kostuum (inclusief pruik). Als ondernemers inspireert ook Sam Rohn van Red je Pakketje mij. Hoe hij de dingen doet, echt een top ondernemer. 

Bekijk hier de website van Bondi. Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente.

Meer Arnhem Onderneemt met Lenneke WispelweyWiebrand Kout en Bart Hendriks.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Mirte Engelhard: modeontwerpster met een missie

6 Minuten
Mirte Engelhard