Arnhem Onderneemt met Lenneke Wispelwey

5 Minuten
Lenneke Wispelwey

Arnhem zit vol inspirerende ondernemers die met hun innovaties de wereld een stuk mooier maken. In Arnhem Onderneemt vertellen verschillende ondernemers ons wat ze drijft, inspireert en waarom ze in Arnhem ondernemen. In deze editie: ontwerper Lenneke Wispelwey.

Lenneke Wispelwey
Lenneke Wispelwey
Lenneke Wispelwey

Wat is je naam?
Lenneke Wispelwey

Waar ben je geboren?
In Lochem.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Kort na mijn geboorte zijn we naar Huissen verhuisd. Dus dat was al zo goed als Arnhem. Toen ik aan de kunstacademie ging studeren, ben ik in Arnhem komen wonen. Ik ben redelijk honkvast dus ik ben er al die tijd gebleven. Ik woon nu ook op zo’n mooie plek dat ik niet meer weg wil.

Wat verkoop je?
Als ik het heel basaal zeg dan verkoop ik porselein. Maar het is heel divers; van servies tot interieur accessoires, kunst en tegenwoordig ook urnen.

Waarom verkoop je dat?
Ik heb op ArtEZ de studie product design gedaan. Hier is mijn liefde voor keramiek ontstaan. Op ArtEZ word je opgeleid van theelepel tot bankstel. De hele dwarsdoorsnede van het ontwerpers vak komt voorbij. Keramiek fascineerde mij altijd het meest. Je begint met water en poeder en uiteindelijk heb je een hoogwaardig nieuw product. Hier ben ik mij verder in gaan verdiepen en ik ben er ook op afgestudeerd.

Wat wil je bereiken?
Ik wil eigenlijk veel meer naar een soort persoonlijkheidswaarden. Ik streef ernaar dat mijn producten uiteindelijk erfstukken zijn. Ze zijn tijdloos en ik wil dat mensen ze kunnen doorgeven. Dit heeft voor mij te maken met het toevoegen van waarden, maar ook met duurzaamheid en het wegblijven van de wegwerpmaatschappij. Daarom doe ik nu niet meer aan wederverkoop. Ik wil niet creëren voor de massa, maar bijzondere dingen creëren die iets betekenen voor mensen.

Wie of wat inspireert jou?
Eigenlijk kan ik door van alles geïnspireerd worden. Een mooie vorm van iets dat ik tegenkom op de rommelmarkt bijvoorbeeld. Maar mijn oma, dat is echt mijn muse. Toen ze is overleden en we een zwarte metalen pot als urn kregen, toen dacht ik: dat kan echt anders. Dat was de start van de collectie urnen. Maar ook in mijn andere collecties heb ik inspiratie gehaald uit mijn oma. Ze komt terug in alles wat ik maak.

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
Ik ben heel erg visueel ingesteld, dus ik lees niet zoveel. Wat ik dan wel weer mooi vind, zijn fotoboeken.

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Ik heb veel gezien, maar de serie die mij echt het meeste bijblijft is The Handmaid’s Tale. Ik vind dit eigenlijk wel een must-see. Je beseft je dan ook dat het er in sommige plekken écht zo aan toe gaat. Zo’n totaalregime, zo bizar. Ik heb soms wel met buikpijn gekeken.

Wat zou jij andere ondernemers willen meegeven?
Ik zou vooral willen meegeven: wees autonoom in alles wat je doet. Laat je niet teveel leiden door de ander. Het is iets waar ik zelf ook mee bezig ben. Ik ben er nog lang niet, maar het is wel iets waar ik me van bewust ben en waar ik aan werk. Ik heb ook echt enorm bewondering voor mensen die compleet hun eigen pas volgen. Of dat dan ook voor mij zou werken weet ik niet, maar ik vind het in ieder geval heel inspirerend.

Wat zijn de must do’s en see’s in Arnhem wat jou betreft?
De bossen! Ik hou zoveel van de bossen. Als ondernemer sta je altijd aan. Als ik dan in het bos ga wandelen, dan valt er een soort warme deken van rust over mij heen. Natuurlijk moet iedereen die naar Arnhem komt ook het Modekwartier zien. Zoveel verschillende creatief ondernemers op één plek.

Een paar jaar terug kwamen er vrienden van mij uit Portugal op bezoek. Ze vonden alles omtrent de Tweede Wereldoorlog enorm interessant. Bij de John Frost stonden ze bijvoorbeeld heel lang stil en zeiden ze: this is history. Je beseft je dan wel hoeveel monumenten er zijn en hoeveel er te ontdekken is over dit onderwerp. Dat is toch ook wel heel erg bijzonder aan Arnhem.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
Als ik even in lijn blijf met wat ik net zei, over autonoom zijn, dan is dit Sjaak Hullekes. Daar heb ik enorm bewondering voor. Hul Le Kes is door de jaren heen steeds dichter bij zichzelf gekomen. Elke stap die er gezet werd, was een stap dichter bij de kern. Enorm inspirerend en ook echt wel een voorbeeld.

Bekijk hier de webshop van Studio Lenneke Wispelwey.  Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente.

Meer Arnhem Onderneemt met Roel BleumerWiebrand Kout en Bart Hendriks.

Foto Lenneke door Masha Bakker.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Mirte Engelhard: modeontwerpster met een missie

6 Minuten
Mirte Engelhard