Mirte Engelhard: modeontwerpster met een missie

6 Minuten
Mirte Engelhard

Modeontwerpster Mirte Engelhard heeft al meer dan 10 jaar haar eigen winkel in het hart van het Arnhemse Modekwartier. Een plek waar ze prachtige kleding creëert, werkt aan inspirerende projecten én zich vastbijt aan een ambitieus doel: wereldvrede.

Mode heeft altijd een belangrijke rol in Mirte’s leven gespeeld. ’’Ik was altijd bezig mijzelf te verkleden, had gemillimeterd haar dan weer dreadlocks of een hanenkam. Met eyeliner zette ik stipjes op mijn voorhoofd en ik ging naar school in een ochtendjas die ik gescoord had bij een tweedehandswinkeltje.’’ Op haar twaalfde wist ze zeker dat ze kunstenaar wilde worden. Mirte deed de opleiding toegepaste vormgeving, ging naar de modevakschool in Zutphen en kwam uiteindelijk op de kunstacademie ArtEZ terecht. ’’Ik merkte toch dat ik het lichaam nodig heb als canvas.”

Mirte Engelhard design

Twee uitersten
In 2010 begon Mirte haar eigen bedrijf in het Modekwartier. Na al die jaren zit ze hier nog goed op haar plek. ”Ik hou van de directheid en dynamiek van de wijk, maar ook van de sociale controle. Sowieso heeft Arnhem echt dat rauwe randje waar ik van hou. De twee uitersten die met elkaar kunnen leven.

Die twee kanten heb ik zelf ook. Daarom past de naam Engelhard zo goed bij mij. Ik houd ervan om zonder make-up te lopen en comfy kleding zoals joggingbroeken te dragen, maar als ik uitga wil ik extravagant zijn en gezien worden! De comfortabele kleding zijn mijn engeltjes en het extravagante past bij hard, play hard.’’

Mirte Engelhard

Keihard werken
Play hard, maar zeker ook work hard. Want als er één ding duidelijk wordt, is dat Mirte altijd keihard gewerkt heeft. ”Ik heb nu het idee dat er meer aandacht is voor jonge en creatieve makers. Het wordt omarmt door Arnhem. Creativiteit krijgt de ruimte. Maar het is niet makkelijk geweest, echt keihard werken. Het gaat nu superlekker met mij en mijn bedrijf. En dat mag ook wel na al die tijd!’’

Dragers van het verhaal
Naast haar werk als modeontwerpster geeft Mirte les op het Rijn IJssel en is ze bezig met toffe maatschappelijke projecten. Eén daarvan is ‘dragers van het verhaal’, een documentaire die Mirte samen met Maaike Broos aan het maken is. In deze documentaire ontwerpt Mirte voor vier eigenzinnige urban-arts artiesten een kledingstuk op basis van hun unieke verhaal. Van kinds af aan groeien ze op buiten de mainstream en moeten een omweg bewandelen. Op zoek naar een taal om hun stem te laten horen. Belangrijke thema’s zoals ‘othering’, identiteit en diversiteit worden in de documentaire besproken.

”Dit doe ik met Tim Lenders, Adje van het Padje, Ruben Chi en Wensley Piqué. Allemaal makers die net als ik ook buitenbeentjes zijn en in hun creativiteit een taal hebben gevonden om hun verhaal te vertellen. In de documentaire zie je hoe ik kleding ontwerp die op hun levensverhaal geïnspireerd is, je ziet het echt mooi ontwikkelen. De trailer is nu af, echt tof.’’

Mirte Engelhard design

Workshop
De workshop ‘Draag je verhaal’ geeft Mirte ook in de ambulante zorg. Dit gaat haar net als het lesgeven natuurlijk af. ”Ik geef de workshop aan jongeren die in een begeleid wonen project zitten van Yes & You. Ik wil laten zien dat creativiteit een hele goede uitlaatklep kan zijn. De workshop kan zo diep gaan als ze zelf willen.

Er was een jongen die groot fan van computer programma’s bouwen is. Hij heeft dat meegenomen in de kleding en een modulair kledingstuk gemaakt met ritsen, knopen, mouwen die eraf kunnen. Een ander meisje heeft kleding van haar zoontje verwerkt in haar capuchon, zodat hij altijd dichtbij is.’’ De jongeren delen hun verhaal makkelijk met Mirte. ”Het gaat toch over kleding op dat moment, het staat dan iets verder van je af.’’

Mirte Engelhard ontwerp

Duurzame mode
Naast dat de jongeren zich kunnen uiten in de workshop, geeft Mirte ze ook wat mee over duurzaamheid. ”Ik geloof heel erg dat als je een dierbaar kleding stuk hebt, je er zuinig op bent en hem lang houdt. Dit connect natuurlijk heel erg met duurzaamheid.’’ Duurzaamheid is iets waar veel ondernemers in het Modekwartier mee bezig zijn. Er wordt lokaal geproduceerd, er is geen restproductie en Mirte blaast ook tweedehandskleding een nieuw leven in.

”Uiteindelijk draag ik toch bij aan iets waar ik niet achter sta. Er is genoeg kleding om iedereen de komende 50 jaar te kleden. Gelukkig gaan mensen goed met mijn kleding om, het is kwalitatief goed en ze zijn er zuinig op.’’ Mirte blijft altijd naar manieren zoeken om het tij te keren, het zaadje planten bij de jongeren is daar een voorbeeld van.

MIrte Engelhard ontwerp

Een stapje dichterbij
Mirte is een modeontwerpster met een missie. ”Toen ik tegen mijn vader zei dat wereldvrede mijn doel is, zei hij Mirt, de wereld… dat is toch veel te groot? Maar ik begin in mijn eigen wereldje en die wordt steeds groter en zo komt het vanzelf dichterbij.’’ Om die wereld steeds groter te maken, droomt Mirte van een soort ’Draag je verhaal’ school. ”Een school waar buitenbeentjes door middel van creativiteit hun verhaal kunnen uiten en aan hun toekomst kunnen werken.’’

Mirte heeft net bericht gehad dat ze een vast contract krijgt om haar workshop in de ambulante zorg te geven. Die droom is dus alweer een stapje dichterbij. En de rest? Dat gaat haar ook lukken.

Mirte Engelhard won eind januari de jaarlijkse Cultuurprijs Arnhem.

Lees meer over de ontwerpen van Mirte Engelhard. Wil je meer weten over studeren in Arnhem? Kijk dan eens bij Arnhem Studiestad.

Foto’s Mirte: Jill Boon

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Duurzaam design met een goed verhaal: dat is Fraenck

2 Minuten
Winkel Fraenck