Van vlas tot jas: duurzame mode uit broeinest Arnhem

3 Minuten
Duurzame mode

Mode en duurzaamheid stonden jarenlang op gespannen voet met elkaar. Dat is echter in rap tempo aan het veranderen. Dat Arnhem een belangrijke rol speelt in de transitie naar een meer duurzame mode is geen toeval.

Arnhem is de perfecte voedingsbodem om te experimenteren, innoveren en te veranderen in de mode-branche. Duurzame mode zie je om die reden in Arnhem terug van de ArtEZ University of the Arts tot aan de modelabels en van het Modekwartier tot aan het modefestival of State of Fashion.

De kiem voor een meer duurzame mode wordt in Arnhem al gelegd bij ArtEZ. De hogeschool staat erom bekend dat zij aandacht heeft voor de maatschappelijke problemen van deze tijd. Geen wonder dus dat er bij diverse studierichtingen al jarenlang gekeken wordt hoe er vanaf de bron gewerkt kan worden aan groenere mode.

State of Fashion vlag

De hogeschool heeft daarbij het voordeel dat Arnhem met haar groene karakter voldoende mogelijkheden heeft om al bij de verbouwing van gewassen te beginnen. Een goed voorbeeld is The Linen Project. The Linen Project is een initiatief van ArtEZ Master of Arts Practice Held in Common en Crafts Council Nederland.

vlas 2

The Linen Project
Binnen The Linen Project wordt onderzocht of het mogelijk is om in Nederland op een duurzame manier de lokale productie van vlas, linnen en (linnen)producten nieuw leven in te blazen.

Bij The Linen Project wordt samengewerkt met lokale boeren en met onder meer Wageningen University & Research. Het lijkt vreemd dat een kunstacademie zich bezighoudt met landbouw en een Landbouwuniversiteit met mode. Toch gebeurt het!

Op een akker in het Nederlands Openluchtmuseum zaaide Practice Held in Common student Takahiro Hasegawa met zijn project ‘One Field One T-Shirt’ 25 vierkante meter vlas in, in de vorm van een T-shirt. Deze hoeveelheid vlas is nodig om één T-shirt te produceren. Ook in de Betuwe wordt er door The Linen Project biologisch vlas geteeld om te verwerken tot linnen kleding en diverse andere vlasproducten.

vlas

Vlas is een gewas dat van oudsher in Nederland verbouwd wordt. Het linnen van de Lage Landen was zeer gewild omdat het kwalitatief tot het beste van de wereld behoorde. Een goed gevulde linnenkast vertegenwoordigde lange tijd een enorm kapitaal.

The Linen Project wil nieuwe economische, sociale en culturele ecosystemen ontwikkelen en het vitale belang van biodiversiteit aantonen. De deelnemers van The Linen Project zijn onder meer gedreven door de vraag; hoe kunnen we ons opnieuw verbinden met de aarde, met diepe menselijke waarden en met eeuwenoude kennis en kunde?

DSC06024
MIrte Engelhard ontwerp
Winkel Elsien Gringhuis

Duurzame mode vind je in Arnhem ook volop bij de mode-ondernemers en mode-ontwerpers in de stad. Zo zijn alle T-shirts die je bij Okimono kunt kopen gemaakt van biologisch katoen. Mode-ontwerpers zoals Mirte Engelhard en Elsien Gringhuis gaan duurzaam om met materialen. Sjaak Hullekes geeft oude kleding die anders weggegooid zou worden een tweede leven. Mode-label Fraenck gebruikt bij het maken van tassen alleen imitatieleer dat als snijverlies afkomstig is van een zeilmakerij.

Lees meer over The Linen Project en State of Fashion.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

State of Fashion: mode in Arnhem vernieuwend en duurzaam

3 Minuten
State of Fashion vlag