Eerlijk en sociaal tassenontwerp bij Fraenck

3 Minuten
FRAENCK Tas

Ben je op zoek naar een prachtige designtas, die duurzaam en diervriendelijk is én die gemaakt is door een sociaal betrokken onderneming? Zoek niet langer. In Arnhem hebben we het succesvolle label Fraenck.

De tassen van Fraenck zijn ontworpen door het Arnhemse ontwerpduo Ratna Ho en Pascal Mulder. De twee ontmoetten elkaar op ArtEZ in Arnhem waar zij Fashion Design studeerde en hij Product Design. Sinds 2009 werkt het duo samen en die samenwerking heeft geleid tot een eigen modelabel en een eigen winkel in de Arnhemse binnenstad: Fraenck. Het ontwerpen van designertassen ontstond eigenlijk bij toeval. Ratna Ho en Pascal Mulder showden in 2014 tijdens Fashion Week in Amsterdam. Bij die collectie wilden ze graag ook accessoires showen, zoals tassen, van een ander materiaal dan leer.

Ho & Mulder

Materiaal dat weggegooid zou worden
In hun zoektocht naar een alternatief materiaal kwamen Ho en Mulder terecht bij zeilmakerij Buitink. Het bedrijf sponsorde hen met zeildoek en kunstleer: snijverlies dat anders toch maar weggegooid zou worden. Het idee voor een eigen tassenmerk was geboren. Onder de naam ‘conceptstore Ho & Mulder’ opende ze een winkel in Arnhem, maar die werd na een half jaar gesloten. Ontwerpen is één ding. Je ontwerpen in een winkel succesvol aan de man brengen is echter een andere tak van sport. Ook moest er nog met focus aan de tassencollectie gewerkt worden. Zeilmakerij Buitink hielp het duo uit de brand. De twee Arnhemse ontwerpers konden in de zeilmakerij hun bedrijf voortzetten. Vanuit de zeilmakerij spijkerden Ho en Mulder hun kennis over marketing en sales bij en sinds 2018 is het (tassen)merk Fraenck een feit. Mede dankzij een investering van de Rabobank Foundation, Stichting DOEN en OostNL. Voor de naam Fraenck is gekozen vanwege de Engelse uitdrukking ‘to be frank’, zodat in de naam meteen duidelijk is dat het hier gaat om een duurzaam en eerlijk bedrijf.

Fraenck studio

Succes!
Fraenck is sinds de lancering een groot succes. De mooie designertassen die verkocht worden in de eigen winkel  bereiken een groot publiek. Dat de tassen duurzaam en diervriendelijk geproduceerd zijn is daarbij een extra verkoopargument. Voor Ratna Ho en Pascal Mulder is het duidelijk: mode en dierenleed gaan absoluut niet samen. Daarom wordt er bij Fraenck geen gebruik gemaakt van leer, maar alleen van hoogwaardig imitatieleer.

Winkel Fraenck

Naast duurzaam en diervriendelijk is Fraenck ook een merk dat maatschappelijk ondernemen belangrijk vindt. Wajongers, statushouders en andere mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij de twee Arnhemse ontwerpers terecht voor een zogeheten leerwerktraject, waarbij ze vaardigheden leren die hun kans op betaald werk vergroten. Op die manier werden al drie mensen aan een baan geholpen. Met deze formule wordt er niet alleen gewerkt aan de eigen collectie, maar ook in opdracht voor opdrachtgevers als de ASN Bank, Triodos, Witteveen+Bos en nog veel meer. Op deze manier wil Fraenck meer leerwerkplekken creëren en materialen recyclen.

Kijk voor meer informatie op Fraenck. Wil je meer weten over studeren in Arnhem? Kijk dan eens bij Arnhem Studiestad.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Het leven aan de Rijn is fijn

2 Minuten
De Rijn