Koninklijke Burgers’ Zoo: een dierentuin met een passie voor natuurbehoud

3 Minuten
Koninklijke Burgers' Zoo Natuurbehoud Belize

Dit verhaal begint in Kenia, maar het eindigt in Arnhem. Voor boeren in Kenia vormen hongerige olifanten een groot probleem. Als de gewassen rijp zijn, eten olifanten de akkers leeg. Een olifant laat zich niet zo snel tegenhouden door een simpel boerenhek. Het neerschieten van olifanten is voor sommige boeren de enige oplossing om hun groenten te beschermen. 

 

Olifant-Saba+Pinky_2_cropped

Een olifant laat zich niet zo snel tegenhouden door een simpel boerenhek. Het neerschieten van olifanten is voor sommige boeren de enige oplossing om hun groenten te beschermen. De Keniaanse biologe Lucy King besloot op zoek te gaan naar een diervriendelijke manier om de olifanten weg te houden van de boerderijen en zo de dieren te beschermen. Lucy King deed jarenlang onderzoek. Zo ontdekte ze dat olifanten een hekel hebben aan het gezoem van boze bijen. De Keniaanse biologe Lucy King besloot op zoek te gaan naar een diervriendelijke manier om de olifanten weg te houden van de boerderijen en zo de dieren te beschermen.

Burgers Bush

Lucy King deed jarenlang onderzoek. Zo ontdekte ze dat olifanten een hekel hebben aan het gezoem van boze bijen. De biologe plaatste bijenkorven aan hekken rondom een aantal akkers. Er gebeurde precies waar de biologe op hoopte. Als een hek door een olifant omver werd gelopen, viel de bijenkorf op de grond en gingen de bijen op zoek naar de dader. In de meeste gevallen was dat een groep olifanten die maakte dat ze wegkwamen. De hekken met de bijenkorven hebben niet alleen het voordeel dat olifanten wegblijven van de akkers en dus van gewapende boeren. De boeren hebben ook nog eens extra inkomen. De bijen produceren honing: olifantenhoning. Lucy King werd voor haar ontdekking in 2013 beloond met de ‘Future for Nature Award’, waaraan een geldprijs van 50.000 euro verbonden is. Dat geld is sindsdien gebruikt om het idee van de olifantvriendelijke hekken overal in Kenya uit te rollen.

En zo komen we terug in Arnhem. De ‘Future for Nature Award’ is een initiatief van Koninklijke Burgers’ Zoo. Ieder jaar wordt de prijs in de Arnhemse dierentuin uitgereikt aan drie jonge onderzoekers die baanbrekend werk verrichten op het gebied van natuurbehoud. Beroemde natuurbeschermers zoals Sir Richard Attenborough, Jane Goodall en Redmond O’Hanlon kwamen naar Arnhem om de prijs aan drie jonge natuurbeschermers  uit te reiken. De natuurprijs is een van de vele initiatieven van Burgers’ Zoo om natuurbehoud te promoten.

Future for Nature Award

Bescherming mangrovebos
Samen met de regering van het Midden-Amerikaanse land Belize heeft Burgers’ Zoo sinds een paar jaar het beheer over 400 vierkante kilometer natuurgebied. Dit gebied bestaat uit tropisch regenwoud en mangrovebos. Mangroves staan wereldwijd onder druk en verdwijnen door ontbossing in rap tempo. Doordat de Arnhemse dierentuin het gebied beheert, is het nu beschermd. Rangers bewaken het gebied. Er zijn lesprogramma’s opgezet om kinderen te vertellen over het project en kwetsbare dieren worden  in het gebied uitgezet. De nieuwste attractie in Burgers’ Zoo is niet toevallig Burgers’ Mangrove. Dit is een zogeheten ecodisplay dat het belang van het mangrovegebied laat zien aan bezoekers. Natuurlijk. Burgers’ Zoo is vooral een geweldige dierentuin. Maar een van de redenen waarom Burgers’ Zoo zo geweldig is, is de rol die de dierentuin zichzelf gegeven heeft bij natuurbehoud wereldwijd.

Mangrove Burgers'Zoo
Zeekoe Burgers'Zoo
Ocean Burgers' Zoo
Vlinder Burgers' Zoo

Kijk voor meer informatie op initiatieven Burgers’ Zoo.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Nederlands Openluchtmuseum brengt de geschiedenis tot leven

2 Minuten
Nederlands Openluchtmuseum