Nederlands Openluchtmuseum brengt de geschiedenis tot leven

2 Minuten
Nederlands Openluchtmuseum

Geschiedenis stoffig en saai? Nee hoor. Niet in het Nederlands Openluchtmuseum. Geschiedenis ervaren met hoofd, hart en handen: dat is waar het Nederlands Openluchtmuseum voor staat. Het verleden koppelen aan het heden is één van de missies van het Openluchtmuseum, omdat de dingen die we geleerd hebben in het verleden kunnen helpen bij het oplossen van problemen in het heden en de toekomst. Daarom vindt het Openluchtmuseum het belangrijk dat de geschiedenis voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt.

Het Openluchtmuseum is in 1912 mede opgericht door Generaal Hoefer. Het idee ontstond toen hij twee jaar daarvoor met zijn neef Baron van Heemstra, burgemeester  van Arnhem, een bezoek bracht aan een openluchtmuseum in Denemarken. De generaal was bang dat in de toekomst niemand meer zou weten hoe de mensen vroeger leefden. Met deze gedachte besloot hij het Openluchtmuseum op te richten. Een museum vol geschiedenis, opgericht ter behoud van de toekomst.

Koninklijk bezoek NOM
Schaatsen in NOM
AA-25836

Het museum in Arnhem vangt de geschiedenis van hunebed tot heden. Jaarlijks komen meer dan 500.000 mensen naar het Openluchtmuseum in Arnhem en dat is niet voor niets. De mensen uit het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed inspireren ze je met verhalen over hun plaats en tijd in de historie.

muziek in het NOM

Het museum vertelt de geschiedenis van het alledaagse leven. Hier spelen kinderen met hoepels op het Kindererf, leer je papier maken in de papiermolen of kijk je hoe de smid in een paar minuten een hoefijzer smeed. Vanuit de historische tram die door het park rijdt kun je genieten van de authentieke gebouwen in het museum.

Molenaar NOM
Tour NOM
Gezin in NOM

Canon van Nederland
Sinds 2017 vind je in het Openluchtmuseum de Canon van Nederland. Die neemt je mee langs de vijftig belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van ons land. Samen vertellen ze hoe Nederland zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld. Hier zie je, hoor je en voel je de hoogte- en dieptepunten uit ons verleden. De Canon bestaat uit spectaculaire ‘filmsets’ die in elkaar overlopen. Samen vertellen de filmsets in tien achtereenvolgende tijdvakken verhalen uit de Canon. Je staat oog in oog met historische personages uit elke periode. Je leert de hoofdpersonen uit de geschiedenis  kennen via spel, animatie en video. Heb je na alle vijftig vensters nog vragen? Geen probleem. Je kunt de complete Canon ontdekken op een interactief scherm van maar liefst 18 meter breed.

 

Kijk voor meer informatie op Nederlands Openluchtmuseum.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Introdans lanceert belevingsroute 50 jaar Introdans

1 Minuut
“menEERvanmanen”