Welkom in het mooiste stadspark van Nederland!

3 Minuten
Shops, Restaurants en terraces in Arnhem

Wanneer je je hand voor je houdt en je vingers spreidt, heb je een grove kaart van Arnhem Noord. Je handpalm is het centrum. De vingers zijn de wijken en de ruimte tussen je vingers zijn de parken. Arnhem is niet alleen in naam een groene stad. Arnhem ís een groene stad. Niet voor niets werd Arnhem al eens uitgeroepen tot groenste stad van Europa. Het bekendste park van Arnhem is Sonsbeek. Dit is waar de Lazy King vanaf de glooiende heuvels loom uitkijkt over de stad en waar de Jansbeek langs de eeuwenoude beuken kronkeld.

Sonsbeek als industriegebied
Sonsbeek is een van de oudste parken van ons land, maar in de middeleeuwen was Sonsbeek het eerste industriegebied van Arnhem. Het water uit de Jansbeek voerde langs zeven watermolens waar graan werd gemalen, planken werden gezaagd en papier werd geperst.

Baron Van Heeckeren van Enghuizen veranderde Sonsbeek in de negentiende eeuw in het park zoals we dat nu kennen. In Engelse landschapstijl werden bomen geplant. Op de plaats van de watermolens werden watervallen aangelegd. Geld speelde geen rol.

4363

Bijna honderd jaar later was dat wel anders. Sonsbeek was nog altijd eigendom van de adellijke familie Van Heeckeren. Uit financiële nood had Baron Van Heeckeren al delen van zijn landgoed moeten verkopen. Daar verrezen de wijken Klarendal en Sint Marten. Om zijn schulden te kunnen betalen gaf de baron opdracht om alle bomen in Sonsbeek te kappen en het hout te verkopen. Sonsbeek werd gelukkig van de ondergang gered. De rentmeesters weigerden die opdracht uit te voeren

Sonsbeek Arnhem

Grote waterval
Het park werd definitief gered toen de gemeente Arnhem in 1899 Sonsbeek voor 850.000 gulden aankocht. Dat was destijds een kolossaal bedrag: de helft van de gemeentebegroting. Toerisme was net in opkomst en het idee was dat Sonsbeek toeristen naar Arnhem zou trekken.

Nu de gemeente eigenaar was, werd het park opengesteld voor het publiek. Met als publiekstrekkers de grote waterval, de theeschenkerij en de hertenkamp. Ruim honderd jaar later is het park misschien nog wel mooier dan toen, want Sonsbeek is opgesierd met extra elementen.

Verspreid door het park zijn beelden te bewonderen die zijn aangekocht na een van de Sonsbeek beeldententoonstellingen. In de grote vijver dobbert een vlot waar in de zomer iedere zondag ‘vlotconcerten’ worden gehouden. Bij het honderdjarig jubileum van Sonsbeek als stadspark, werd ook de prachtige Steile Tuin aangelegd.

Steile tuin
2837
4201
6377
331 (1)
Hertenkamp

Sonsbeek is levendiger dan ooit. Op een mooie dag zie je hier niet alleen mensen wandelen. Het park wordt door Arnhemmers gebruikt voor alles wat je buiten kunt doen. Op een mooie dag zie je mensen picknicken op de Grote Weide. Hardloopclubs lopen er hun rondjes. Yogaklasjes doen er hun oefeningen en de leukste evenementen vinden plaats in het park. Sonsbeek is van iedereen. Het is de tuin waar alle Arnhemmers thuis zijn.

Kijk voor meer informatie eens bij bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Introdans lanceert belevingsroute 50 jaar Introdans

1 Minuut
“menEERvanmanen”