State of Fashion: mode in Arnhem vernieuwend en duurzaam

3 Minuten
State of Fashion vlag

In Arnhem gaan vernieuwing en duurzaamheid hand in hand. Geen wonder dus dat dit precies de speerpunten zijn van State of Fashion, het modeplatform dat iedere twee jaar een biënnale over mode organiseert in en rond Arnhem.

State of Fashion bouwt voort op de Arnhemse Modebiënnale en onderscheidt zich van andere mode-evenementen door kritisch te reflecteren op de norm, op de gangbare posities en modellen in de mode. State of Fashion staat voor een combinatie van hoge artistieke kwaliteit, internationale allure en maatschappelijke betrokkenheid.

Bij de eerste editie in 2018 toonde State of Fashion met de tentoonstelling Searching for the New Luxury een nieuwe generatie ontwerpers; visionaire pioniers die mode-ontwerp, onderzoek en business met elkaar verbinden en hun ideeën en innovaties met de wereld delen.

State of Fashion kunst

Minder afval, minder vervuiling
Searching for the New Luxury verkende nieuwe definities van luxe als antwoord op belangrijke ecologische en sociale vragen: hoe kan mode bijdragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem en aan een wereld met minder afval en minder vervuiling, met meer gelijkheid en inclusiviteit? Tijdens het 7 weken lange evenement was er aandacht voor (bio-)technologieën, digitale platforms en maakprocessen die traditionele opvattingen over luxe op hun kop zetten en daarmee bijdragen aan een duurzame toekomst voor de mode-industrie.

State of Fashion waste

Searching for the new luxury was een groot succes: ruim 27.500 modeliefhebbers kwamen naar Arnhem om te zien welke vernieuwende ideeën er zijn. Zij kwamen af op beroemdheden die aan de Arnhemse academie ArtEZ zijn opgeleid, zoals Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Pauline van Dongen. Maar ook internationaal bekende ontwerpers zoals Vivienne Westwood en Stella McCartney waren met hun vernieuwende werk aanwezig tijdens State of Fashion.

State of Fashion show

Pragmatische creativiteit
Het publiek was razend enthousiast over State of Fashion en ook de (internationale) pers was lyrisch. Onder de kop “Holland zoekt de oplossing” schreef het Duitse blad Tagesspiegel een groot verhaal over het Arnhemse festival: “In Arnhem wordt een nieuw modecentrum gebouwd. Het gaat om niets minder dan de toekomst van mode. In de tentoonstelling van State of Fashion laten ontwerpers zien hoe kleding beter gemaakt kan worden. Zelfs creativiteit lijkt in Nederland een vorm van pragmatisme te zijn”.

State of Fashion vlag

State of Fashion 2022 – Ways of Caring
Met het thema Ways of Caring vraagt de tweede editie van State of Fashion opnieuw aandacht voor de huidige staat van de mode. Dit keer specifiek voor het repareren van de verbroken verbanden en verstoorde relaties in de modewereld. Wat is je relatie met je eigen kleding? Wie heeft mijn kleding gemaakt? Allemaal zaken die onderzocht worden. Met meer dan 70 (inter)nationale ontwerpers, tientallen activiteiten op 5 locaties is State of Fashion hét mode evenement van Nederland.

Kijk voor meer informatie op State of Fashion. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten die State of Fashion dit jaar organiseert? Check dan de agenda.

State of Fashion wordt mede mogelijk gemaakt met steun van onder meer de gemeente Arnhem, provincie Gelderland, het Ministerie van OC&W, vele publieke en private fondsen en sponsors, en komt tot stand in nauwe samenwerking met ArtEZ, WUR, Museum Arnhem en het Fashion + Design Festival Arnhem. Het platform maakt deel uit van de Stichting Sonsbeek & State of Fashion, dat ook de manifestatie sonsbeek20-24.org organiseerde.

Beeld: Valerie Spanjers

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Ondernemers doen het samen in het Modekwartier in Arnhem

2 Minuten
Okimono Arnhem