Arnhem Onderneemt met Frank Mietes

5 Minuten
Alles over Waterstof

Arnhem zit vol inspirerende ondernemers die met hun innovaties de wereld een stuk mooier maken. In Arnhem Onderneemt vertellen verschillende ondernemers ons wat ze drijft, inspireert en waarom ze in Arnhem ondernemen. In deze editie: Frank Mietes, mede-oprichter van het platform Alles over Waterstof.

Frank Mietes
Frank Mietes
Frank Mietes

Wat is je naam?
Frank Mietes.

Waar ben je geboren?
In Rotterdam.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Ik studeerde aan de TU in Eindhoven en heb mijn afstudeerstage gedaan bij de provincie Gelderland. Veel mensen in Arnhem leren kennen. Uiteindelijk ben ik hier komen wonen en nooit meer weggegaan.

Wat verkoop je?
We delen onze kennis over waterstof aan mensen die geïnteresseerd zijn in waterstof. Bedrijven, scholen, buurten, gemeenten; kan echt van alles zijn.

Waarom doe je dat?
Mijn compagnon Erwin en ik hebben allebei eerst in de financiële dienstverlening gezeten. Die tijd moesten veel kantoren dicht. Het was een omgeving waar je elke week afscheid moest nemen van collega’s. Nou kregen we daar beiden op den duur geen energie meer van. Toen we er op een moment zelf met een mooie regeling uit konden, dachten we: nu gaan we doen wat we écht leuk vinden.

Waterstof kwam op ons pad en we zagen wat voor een belangrijke rol dit gaat spelen in de energietransitie. Ook zagen we dat er vooral heel technisch gedreven gecommuniceerd werd. Het werd verteld door mensen die allemaal verstand hebben van techniek. Waar wij juist verstand van hebben, is veranderkunde. Ons idee was om ertussen te gaan zitten. Tussen de mensen die veel verstand hebben van techniek en de mensen die het gaan gebruiken. Zo ontstond ons platform.

Wat wil je bereiken?
Wij willen dat waterstof een plek krijgt in de energietransitie. Niet dé plek, maar wel een plek. We zijn geen waterstof profeten. We vertellen er gewoon over en laten zien wat kan en ook wat niet kan. Er is ook kritiek op waterstof en dat is terecht. We kunnen het niet overal voor gebruiken, dat delen we ook. Maar wat we niet willen, is dat waterstof op voorhand wordt afgeschreven.

Wie of wat inspireert jou?
De spreuk van Steve Jobs over ‘the crazy ones’. Die heb ik dan ook op mijn bureaublad staan. Zeker als er weerstand is of als je weer een keer een anti-waterstof trollenleger achter je aan gehad hebt. Dan denk ik: maar we doen het echt ergens voor en we moeten het blijven doen! Die quote inspireert mij vooral op die momenten.   

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
‘Doorbreek de cirkel’ van Arend Ardom. Echt een heel mooi boek over veranderprocessen. Belangrijk in het ondernemerschap. Het boek beschrijft wat er ècht gebeurt terwijl mensen praten over verandering. En hoe managers vaak onbewust verandering blokkeren. Het geeft ook mooi handvatten hoe je jezelf bewust kan maken van die situatie en hoe je deze vervolgens kan doorbreken.

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Wat ik nu aan het kijken ben is ‘Billions’, een hele goede serie over de financiële wereld in New York en hoe de deals daar worden gesloten. Qua spanning en verhaallijn lijkt het een combinatie van  ‘Suits’ en ‘House of Cards’.

Wat zou iedereen op zijn of haar bucketlist moeten zetten?
Ik ben een keer naar Noord-Korea geweest, dat was echt heel bijzonder. Het mooie wat ik daar leerde, is dat alles wat je meemaakt afhangt van het perspectief vanwaar je de dingen bekijkt. Ik ben opgegroeid met een Westerse bril. Als je daar bent, zie je het perspectief van Noord-Korea versus de wereld. Ik vond het gewoon mooi dat je vanuit een ander perspectief weer heel anders tegen de wereld aan kan kijken. Het hoeft niet waar te zijn, maar anders.

Wat zijn de must do’s en see’s in Arnhem wat jou betreft?
Op vrijdagmiddag een biertje bij STAN&Co en superleuk om even naar Luxor te gaan. Ik kom uit Rotterdam, maar vind het juist leuk aan Arnhem dat je vaak dezelfde mensen tegenkomt. Dat maakt het gezellig. En natuurlijk de natuur. Heerlijk om te mountainbiken op de hei of lekker te rennen of fietsen in de parken en langs het water.

Welke andere Arnhemse ondernemer  inspireert jou?
Mijn buurman Harold Blanken. Hij heeft VillaVibes opgezet. Een reisbureau dat singlereizen aanbiedt. Ik vind het knap en inspirerend hoe ze dat in de coronatijd hebben volgehouden. Hij heeft zijn zaak met zoveel energie en kracht opgezet en gaat er ook nu vol energie tegenaan.

Lees hier meer over Alles over Waterstof. Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente.

Meer over innovatief ondernemen met Roel BleumerWiebrand Kout en Bart Hendriks.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Lifestyle & Sport kanaal DAY1 te gast bij HAN Hydromotive team

1 Minuut
waterstofauto coureurs