SEECE zet in op onderzoek naar energiemanagement

3 Minuten
Simulatiepanelen HAN elektriciteitsmast

Hoe zorg je dat duurzame energie op de juiste plek én op het juiste moment beschikbaar is? In het SEECE-netwerk storten partijen zich in toenemende mate op energiemanagement, waaronder studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Naast de Nieuwe Haven in Arnhem werd de afgelopen maanden flink gebouwd; er verrezen vier windmolens en een grasveld werd bedekt met zonnepanelen. Het project levert voldoende energie om 14.500 huishoudens van elektriciteit te voorzien. En dat is niet het enige goede nieuws. De duurzame energietechnologie wordt ook gebruikt voor onderzoek en onderwijs op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Simulatiepanelen HAN

De havencase
Omdat de molens en zonnepanelen naast de haven gesitueerd zijn, spreken studenten over ‘de havencase’. Deze case werd van september 2021 tot februari onder handen genomen door tweedejaarsstudenten die zich specialiseren in Industrial Power Systems en Embedded Systems Engineering (stromingen in de opleiding Elektrotechniek). Ze bootsten de havencase op schaal na en werkten aan een managementsysteem dat energievraag en -aanbod in balans kan brengen.

“We werkten aan een smart grid-systeem, waarin we het netgetal op nul moesten houden. Dat betekent dat je geen stroom van het net gebruikt, maar de elektriciteit in eigen grid blijft”, legt student Fleur van der Kemp uit. Van der Kemp en haar medestudenten doorgrondden de technologie achter een smart grid-algoritme en maakten hun eigen versie met toepassing van zon- en windprofielen.

Kennismaking met energiesystemen
De opdracht gaf studenten een waardevolle inkijk in slimme energiedistributie, die de levering van elektriciteit betrouwbaar én betaalbaar houdt. “Het is heel belangrijk om de basis van grid-systemen te snappen”, zegt student Sasha Tryntsolyn. “De manier waarop energie wordt opgewekt, hoe het wordt opgeslagen en uiteindelijk bij de eindgebruiker terechtkomt.” De studenten bundelden hun kennis en leverden eind januari een flink rapport op, wat ze onlangs presenteerden aan de opdrachtgever: het lectoraat Meet- en Regeltechniek.

Windmolen Rijn en IJssel Energiecoöperatie

De opdracht die de HAN studenten doen is een mooi voorbeeld hoe onderwijs en bedrijfsleven in Arnhem samen werken. Het project wordt in het volgende semester verder op gepakt door nieuwe studenten. In deze periode gaat ook netbeheerder Alliander een rol spelen. Er wordt onder andere een netarchitect beschikbaar gesteld. Hierdoor kunnen studenten en onderzoekers in hun simulaties gebruik maken van elektriciteitsnet-data.

Topje van de ijsberg
Partijen in het SEECE-netwerk doen veel onderzoek naar energiemanagement en zetten hier steeds meer op in. Het havencase-project is het topje van de ijsberg. Momenteel lopen verschillende subsidieaanvragen voor onderzoeksprojecten en op IPKW wordt een demo-woning ingericht met apparaten waar studenten managementsystemen op los kunnen laten. Zo leren de energie-ingenieurs van morgen niet alleen hoe individuele technologieën werken, maar vooral hoe ze die kunnen samenvoegen in een efficiënt en duurzaam energiesysteem.

Klik hier om meer te lezen over dit project. Lees hier hoe SEECE de energietransitie helpt versnellen.

Bron: SEECE

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Luistertip: Podcast duurzaamste kerk van Nederland verwarmd op waterstof

1 Minuut
waterstof eusebius