Onderzoekers HAN bundelen projectresultaten tot overkoepelend warmtemodel

2 Minuten
SEECE warmtemodel

Hoe krijgen we gebouwen in Nederland van fossiele brandstoffen af? Eén van de vele uitdagingen die er liggen op de weg naar duurzame energie. Topsector Energie riep een Meerjarig Missiegedreven Innovatieprogramma (MMIP) in het leven dat zich focust op dit onderwerp. SEECE is betrokken bij een aantal projecten binnen dit programma en is bezig een overkoepelend warmtemodel te bouwen.

De verschillende partners van SEECE werken allemaal in eigen projecten aan dit vraagstuk. Al deze resultaten zijn samengevoegd om hiermee een overkoepelend model te bouwen. ”De projecten passen als puzzelstukken in elkaar”, vertelt onderzoeker Rob der Steeg. Dit warmtemodel gaat een bijdrage leveren aan de verduurzaming van het Nederlandse energiesysteem, maar ook aan de betaalbaarheid en betrouwbaarheid ervan.

warmtemodel SEECE

Open-source benadering
Niet alleen binnen SEECE, maar ook daarbuiten is samenwerking belangrijk. Het model is dan ook open-source, wat ervoor zorgt dat iedereen kan helpen het model te verbeteren. De open-source benadering is iets dat naadloos aansluit bij het gedachtegoed van SEECE; grote vraagstukken los je met elkaar op.

De toegankelijkheid van de software maakt het model waardevol, vertelt Ter Steeg. ”Er zijn modellen die hetzelfde doen als dat van ons, maar daarvoor moet je dure licenties kopen voordat je ermee aan de slag gaat.’’ Software met dure licenties is vooral weggelegd voor grote bedrijven. Niet voor mkb-ondernemingen en consumenten.

Open Source

Toegankelijk model
Het model waar Ter Steeg aan werkt, is geschikt voor allerlei doelgroepen. ”We moeten een nauwkeurig model hebben, waarbij we – afhankelijk van de behoefte – vereenvoudigingen kunnen doorvoeren.” Als de ingewikkelde basis van het model staat, kunnen niet alleen bedrijven, maar ook studenten er mee aan de slag. Ze kunnen zelf berekeningen uit voeren en zien was het effect is van bepaalde keuzes.

SEECE
Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) is een structureel samenwerkingsverband vanuit de hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met energiegerelateerde bedrijven en instellingen.

In deze netwerkorganisatie zijn ondernemingen, onderwijs, onderzoek en overheden verenigd, weten zij zich vertegenwoordigd en werken zij samen aan een betrouwbare, betaalbare elektriciteitsvoorziening voor een duurzame wereld. Lees meer over SEECE.

Bron: SEECE

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Hoofdrollen voor energie en creativiteit op Innovate Experience 2023

9 Minuten
Energiespel Innovata 2023