Arnhem Onderneemt met Steven Koster

5 Minuten
Groene Rijders Arnhem stad

Arnhem zit vol inspirerende ondernemers die met hun innovaties de wereld een stuk mooier maken. In Arnhem Onderneemt vertellen verschillende ondernemers ons wat ze drijft, inspireert en waarom ze in Arnhem ondernemen. In deze editie: Steven Koster oprichter van de Groene Rijders.

Steven Koster
Steven Koster
Steven Koster

Wat is je naam?
Steven Koster

Waar ben je geboren?
In Hoorn.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Na mijn studie in Enschede was Arnhem de volgende stap richting het westen. Ik kende Arnhem van Koninginnedag en stappen en vond het altijd een leuke stad. Toen ben ik in het Spijkerkwartier komen wonen. Daarna ben ik ook weer weggeweest, maar na een tijd heel bewust teruggekomen naar Arnhem. Ik ging in Deventer werken en dan is Arnhem goed te doen. Het groene, de menselijke maat van de stad, de goede theaters, leuke winkels, eettentjes. Arnhem is voor mij heel aantrekkelijk. Ik heb nu ook een Arnhems meisje en jongetje, het is dus echt mijn stad geworden.

Wat verkoop je?
Groene Rijders is een duurzaam transportbedrijf, maar eigenlijk zien we onze missie veel breder. We willen de binnenstad van Arnhem leefbaarder, mooier, groener en duurzamer maken!

Waarom verkoop je dat?
Ik werkte vroeger in de inkoop en ging veel op reis. Ik woonde wel in Arnhem, maar was er alleen in het weekend en had er geen binding mee. Dat wilde ik veranderen. Ik begon met de lokale boodschappenservice PUURland en toen dacht ik: zulke mooie verse spullen en die moet ik dan met een dieselbusje langsbrengen? Dat voelde niet goed, ik besloot dat met een transportfiets te gaan doen. Omdat er ook andere bedrijven waren die duurzaam wilden laten bezorgen ben ik samen met Johan van Rietschoten Groene Rijders begonnen. Ik doe werk waarmee ik mijn eigen stad elke dag een beetje mooier maak. Ondernemen plus noem ik dat. ūüėČ

Wat wil je bereiken?
Ik zou het geweldig vinden als Arnhem een voorbeeldstad wordt voor middelgrote steden. Dat we hier laten zien hoe het ook kan met transport. Als je zo’n groene stad hebt, wil je toch ook geen stinkende vrachtwagen in de binnenstad? En vooral niet als ze allemaal maar voor één winkel komen. Om oplossingen te bedenken, moeten we out of the box denken. Niet de vrachtwagen vervangen voor een elektrische variant, maar iets totaal anders bedenken, zoals een hub aan de rand van het centrum.

Wie of wat inspireert jou?
De voormalig Romeinse Keizer Marcus Aurelius inspireert mij enorm met het sto√Įcisme. Zijn levensmotto ‚ÄúGeef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien‚ÄĚ, probeer ik na te leven.

Ik kom uit een hele andere wereld waarin ik textiel importeerde en wel 80 keer per jaar in het vliegtuig zat. Op een gegeven moment dacht ik, wat laat ik na? Aan mijn kinderen, maar ook aan de aarde. Toen heb ik het roer volledig omgegooid.

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
De Fundamenten van Ramsey Nasr. Dit is een mooi pleidooi voor een revolutie. Hij verwoordt mooi wat betekenis van de corona-crisis voor ons zou moeten zijn wat mij betreft.

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Ik kijk weinig TV, maar als ik kijk is dat bijvoorbeeld een documentaire van David Attenborough of Tegenlicht.

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?
Het roer omgooien kan altijd! En als je iets wil veranderen of het roer om wil gooien, neem dan de tijd voor die transitie. Toen ik besloot het anders te willen, heb ik bijvoorbeeld veel met vrienden en familie gepraat, maar ook met een coach. Al die dingen op een rij zetten, hielp mij enorm en is een mooi proces.

Wat vind je leuk om te doen in Arnhem?
Ik vind het bijzonder dat ik vanuit mijn huis de Veluwe op kan fietsen, zonder over een asfalt weg te hoeven gaan. Ik fiets Sonsbeek in en rij dan dwars door de bossen het park in. Het groen in Arnhem is uniek. Welke richting je ook uitgaat, je krijgt iets moois. Het rivierenlandschap, het boslandschap, de Betuwe, de heuvels. En er zijn veel plekken waar je heerlijk kunt eten. Ik geniet van alles dat Arnhem te bieden heeft.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
Estée Stroker en Jin Hu. Een wonder wat die met eten kunnen. Fantastisch!

Klik hier voor meer informatie over de Groene Rijders of Kweekland. Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem AAN de Zon

1 Minuut
Rijn