De Groene Rijders brengen de winkels en horeca naar je toe

3 Minuten
Groene Rijders Arnhem

Grote vrachtwagens en transportbusjes die door het centrum manoeuvreren, dat is in Arnhem inmiddels ‘so last week’. Dankzij de Groene Rijders worden Arnhemse winkeliers en horeca, vanuit een transporthub aan de rand van de stad bevoorraad door CO2-neutrale vervoersmiddelen. De groene vervoersdienst wist op die manier al 116.050 bomen en 369.000 kilo CO2 te besparen.

De Groene Rijders zetten hun gratis bezorgservice van producten en eten aan particulieren voort. Zo kan iedereen ondanks de coronamaatregelen toch blijven genieten van al het moois en lekkers dat Arnhem te bieden heeft zonder dat dit ten koste gaat van het milieu.

Wie bij het horen van de naam ‘Groene Rijders’ strijdlustige, groene ridders op een paard voor zich ziet, zit er dus helemaal niet zo ver naast. Groene Rijders is een idee van de voormalige biologische stadsboer Steven Koster, die in 2014 zijn producten vanuit de Stadstuin Kweekland op een elektrische vrachtfiets ging bezorgen.

Dat viel andere Arnhemse ondernemers op, was dat ook niet iets voor hen? Samen met Johan van Rietschoten werkte Koster in 2018 een plan uit om CO2 en fijnstof in de stad te verminderen met elektrisch vervoer. ‘Wat goed is, komt snel,’ en zo geschiedde: binnen korte tijd werd Groene Rijders een groot succes en een begrip bij de Arnhemse winkeliers en horeca.

Groene Rijders Arnhem

Gewoon doen
Terwijl veel steden in Nederland nog steeds druk vergaderen over het CO2-vraagstuk, werd in Arnhem enkele jaren geleden de koe al bij de hoorns gevat. Vervuilende vrachtwagens en busjes maakten plaats voor elektrische auto’s en bakfietsen en aan de rand van de stad werd een transporthub gerealiseerd.

Uitbreiding
Vanuit de binnenstad verspreidde het nieuws zich naar andere winkelgebieden, al snel mocht Groene Rijders ook het transport verzorgen voor ondernemers in de Steenstraat, het Modekwartier en omliggende gebieden. Concreet haalt Groene Rijders op dit moment al enkele dieselbusjes uit het stadsverkeer en dat neemt in rap tempo toe.

Groene Rijders Arnhem stad

Slimme Rijders
De Groene Rijders zijn niet alleen een succes omdat ze de uitstoot van CO2 helpen verminderen. Vrachtwagens van landelijke leveranciers hoeven de drukke stad niet meer in dankzij de transporthub en besparen zo ook veel tijd en energie. Voor het publiek en de ondernemers is het bovendien rustiger en ontsieren grote vrachtwagens het straatbeeld niet meer.

Gratis bezorging in coronatijd
Om de gevolgen van de coronamaatregelen te verzachten voor winkeliers en horecaondernemers werd in samenwerking met Platform Binnenstad Arnhem een gratis bezorgservice opgezet. De Groene Rijders bezorgen al het moois en lekkers dat Arnhem te bieden heeft, zonder extra kosten, overal in de gemeente Arnhem.

Groene Rijders colofon Arnhem

Volg de rijders
Tegenwoordig komen de Groene Rijders dus op de meest uiteenlopende plekken: zo brachten ze vorige week kerstpakketten bij verschillende kasteeltjes rondom Arnhem. De Instagram pagina van de Groene Rijders geeft een leuk beeld van de verschillende plekken waar de bezorgers allemaal komen, in en rond de Gelderse hoofdstad.

Kijk op o.a. Binnenstad Arnhem, Gastvrij Spijkerkwartier en op Modekwartier welke ondernemers hun producten laten bezorgen.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhemse helden: van oorlogsheld tot voetbalicoon

8 Minuten
Nazmiye