Struinen in Meinerswijk: ruige natuur, midden in de stad

2 Minuten
Meinerswijk en WTC Arnhem

‘Pas op: overstekende bevers’. Als je op de dijk in Meinerswijk wandelt, moet je niet vreemd opkijken als je een verkeersbord tegenkomt met die waarschuwing. Meinerswijk, aan de zuidoever van de Rijn, is geen gewoon stadspark. Het is het grootste uiterwaardenpark van Europa.

In Meinerswijk loop je niet over keurig aangelegde paden. Hier volg je gewoon de paden van de kuddes. Dit is struinnatuur waar je mag gaan en staan waar je wilt. Meinerswijk ligt tussen Arnhem Noord en Arnhem Zuid. Midden in de stad vind je een onbewoond stuk Arnhem. Met uitzondering van een aantal huizen in De Praets en een oude steenfabriek vind je in dit gebied van 240 hectare geen bebouwing. Het grootste gedeelte van Meinerswijk wordt milieuvriendelijk beheerd als uiterwaardenpark .Om ruimte te maken voor de rivier ontstond een uniek natuurgebied met 16 kilometer aan wandel-en struinpaden.

3750

Romeins fort
Tegenwoordig wonen er bijna geen mensen in Meinerswijk. Maar dat is niet altijd zo geweest. In Meinerswijk lag 2.000 jaar geleden een Romeins fort; een castellum waar 300 Romeinse soldaten de noordgrens van het Romeinse rijk bewaakten. Een reconstructie van dit castellum die met schanskorven is gemaakt, kun je tegenwoordig in Meinerswijk terugvinden. Archeologen zijn ervan overtuigd dat hier ook een grote burgernederzetting moet zijn geweest. Maar die ligt nog altijd verborgen onder zeven meter rivierklei. Misschien ligt de Romeinse nederzetting wel onder het pad waar jij in Meinerswijk loopt.

4508 (1)

Steenfabriek
Meinerswijk is ook na de Romeinse tijd altijd bewoond gebleven. Er woonden boeren, er stond een kasteel en in de vorige eeuw kende het gebied veel steenfabrieken. De vele waterplassen in Meinerswijk zijn toen ontstaan. Door de directe verbinding met de Rijn, vind je in Meinerswijk allerlei planten die zeer zeldzaam zijn in Nederland. Ereprijs, agrimonie, goudhaver en kattendoorn zijn slechts enkele van de zeldzame planten die je hier vindt.

Gallowayrund in Meinerswijk
20200215_140425
6518
Paarden in Meinerswijk en TenneT toren

IJsvogels, uilen en bevers
Je zou kunnen zeggen dat Meinerswijk wordt onderhouden door gallowayrunderen en konikspaarden. De dieren lopen hier vrij rond en zorgen ervoor dat het natuurlijk evenwicht in tact blijft .
 Uilen, bevers, ijsvogels, herten, vossen, hermelijnen en vleermuizen zijn tegenwoordig de bewoners van Meinerswijk. Deze zeldzame dieren bewijzen maar weer hoe uniek dit natuurgebied is. Struinen in Meinerswijk is een grote ontdekkingstocht die nooit verveelt en blijft verbazen.

Voor meer informatie kijk op Meinerswijk.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Bricks of Arnhem: de stad ontdekken vanuit een ander perspectief

4 Minuten
Bricks of Arnhem