Jansbeek maakt het centrum van Arnhem groener en mooier

2 Minuten
Glazen regenboog kunstwerk over de Jansbeek

Arnhem ontstond in de middeleeuwen aan de Jansbeek. De beek stroomde eeuwenlang door het centrum van de stad, maar toen de singels in de negentiende eeuw werden gedempt, verdween de Jansbeek onder de grond. Sinds een paar jaar is de Jansbeek terug. Het kraakheldere beekwater kabbelt weer dwars door de binnenstad. De beek maakt het centrum nog groener en mooier dan het al was.

Het was een langgekoesterde wens van veel Arnhemmers: breng de Jansbeek weer terug in de stad. Sinds 2017 is het zover. De Jansbeek is terug. De Jansbeek in het centrum vormt een groen lint, waar zeldzame planten langs en in de beek groeien. Last van stress? Zeker weten dat je opknapt van een wandeling langs de Jansbeek.

Jansbeek 1

Economische levensader
De Jansbeek was eeuwenlang de economische levensader van de stad. Voordat Sonsbeek een park was, zorgde het water uit de Jansbeek voor de aandrijving van watermolens die hier voor hout, papier en graan zorgden. Sonsbeek als eerste industriegebied van Arnhem.

In Arnhem gebruikten bierbrouwers het water als grondstof. Wasserijen gebruikten het beekwater om te wassen en leerlooiers spoelden er hun leer mee. Al die functies zijn verdwenen, maar de Jansbeek heeft nog altijd een belangrijke rol. De terugkeer van de Jansbeek is goed voor het klimaat, goed voor de biodiversiteit en goed voor de historische identiteit van de stad.

Jansbeek 4 (1)

Spectaculaire waterval
De Jansbeek ontspringt in park Zypendaal, maar in het centrum is de Jansbeek zichtbaar vanaf de Beekstraat, die niet voor niets zo heet. Ook vroeger stroomde de beek hier langs de huizen. Via de Broerenstraat loopt de Jansbeek verder langs de noordkant van de Eusebius, waar je bij brasserie Dudok aan het water op het terras kunt zitten met uitzicht op de kerk en het Duivelshuis.

Verder stroomafwaarts stroomt de Jansbeek via Focus Filmtheater naar het Audrey Hepburnplein. Hier kun je de ‘Adelaarsbrug’ bewonderen. In het smeedwerk van deze brug is een adelaar verwerkt. De brug is een cadeau van voetbalclub Vitesse. Iets verderop zie je op mooie dagen kinderen spelen bij een klein watervalletje in de beek.

Ter hoogte van het Kleine Oord maakt de Jansbeek een haakse hoek de Nieuwstraat in. Aan het eind van de Nieuwstraat eindigt de Jansbeek via een spectaculaire waterval in de Rijn.

Jansbeek 2

Levendige binnenstad
De Jansbeek is in korte tijd uitgegroeid tot een geliefd onderdeel van de Arnhemse binnenstad. Er werd al een hardloopwedstrijd langs de beek georganiseerd, er was een nieuwjaarsduik en diverse keren werden er goudvissen in de beek losgelaten. De Jansbeek maakt het centrum niet alleen groener en mooier; de beek maakt de binnenstad ook levendiger.

Kijk voor meer informatie op Jansbeek.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Jody van Ongewoon Lekker tipt 7x Food & Drinks in Arnhem

2 Minuten
Omgewoon Lekker