Arnhem Onderneemt met Luuk Wiehink

3 Minuten
Earn-E

De transitie naar duurzame energie is complex. Maar dragen alleen de meest ingewikkelde oplossingen bij aan de energietransitie? Zeker niet. EARN-E geeft iedereen de mogelijkheid op een laagdrempelige en hands-on manier met de energietransitie en energiebesparing bezig te zijn. We spraken Luuk Wiehink, medeoprichter van EARN-E.

Luuk wiehink
Luuk wiehink
Luuk wiehink

Wat is je naam?
Luuk Wiehink

Waar ben je geboren?
In Losser, een dorpje achter Enschede.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Ik kwam naar Arnhem voor de kunstacademie. Hier heb ik de studie Product Design gedaan, waarin ik mij specialiseerde in social design. Mijn compagnon Roel Oortgiesen heeft Interaction Design op ArtEZ gestudeerd. Zijn studie was gefocust op de digitale ontwikkeling. Voor ons bleek dat een hele goede combinatie.

Wat verkoop je?
We verkopen een tool waarmee je live inzicht krijgt in je energieverbruik. Je sluit een stukje hardware aan op je slimme meter en vervolgens is op de bijbehorende app te zien wat je op dat moment aan energie verbruikt. Zo zie je direct wat er gebeurt als je de waterkoker aanzet of een lamp uitdoet. Of wat bijvoorbeeld het opladen van je telefoon aan stroom kost.

Waarom verkoop je dat?
Na onze studies begonnen ik en mijn compagnon als zzp’ers. We deden verschillende projecten samen en dat ging heel goed. Voor de Hoge Veluwe en de Universiteit van Wageningen bijvoorbeeld. Op een gegeven moment deden we mee aan de Solar Challenge. De vraag was: hoe zorgen we dat mensen stroom die ze met eigen zonnepanelen opwekken, ook thuis kunnen gebruiken.

Als een huishouden stroom niet verbruikt, gaat het terug het net in. Hierdoor raakt het net overbelast en kunnen de zonnepanelen stoppen met opwekken. Hier hebben we een plan voor gemaakt, maar onze inzending eindigde als laatst omdat we ons niet helemaal aan de opdracht hielden. Wel kregen we een voucher van het ArtEZ Art Business Centre om een prototype van de techniek te ontwikkelen. Dit was de eerste stap van ons product. Begin dit jaar zijn we van de Kleine Campus naar IPKW verhuisd om op te schalen.

Wat wil je bereiken?
Mensen activeren om met energiebesparing bezig te gaan! EARN-E willen we marktleider maken op het gebied van real time energiedata. Het wordt meer gedaan, maar vaak is het ouderwets, duur en onhandig. Met onze app is het simpel én betaalbaar.

Wie of wat inspireert jou?
Maatschappelijke problemen waar je oplossingen voor kunt verzinnen, inspireren ons het meest.

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
Tegen verkiezingen, van David van Reybrouck. Dit gaat over het creëren van een ander politiek systeem. Ik vond het heel interessant.

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Game of Thrones.

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?
’’Drie keer nee is nee.’’ Mensen zeggen best snel nee. Soms kun je het beter nog maar een keer proberen en heb je wel succes. Of door het op een andere manier te brengen. Maar goed, na drie keer nee moet je wel echt stoppen. 😉

Wat vind je leuk om te doen in Arnhem?
Ik hou van de natuur en de omgeving hier. Lekker sporten in het bos of park. Maar een biertje drinken in de stamkroeg vind ik ook leuk.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
Jeroen Glissenaar. Wat een leuke man is dat. Hoe hij met z’n vak bezig is, vind ik heel inspirerend!

Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente. Meer Arnhem Onderneemt met Bram en Marlous van Save Plastics, Chingiskhan van Bondi of Lenneke Wispelwey.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Ondernemers doen het samen in het Modekwartier in Arnhem

2 Minuten
Okimono Arnhem