Arnhem Onderneemt met Erik Toenhake

4 Minuten
Duurzame mode Arnhem

Arnhem zit vol inspirerende ondernemers die met hun innovaties en bedrijven de wereld een stuk mooier maken. In Arnhem Onderneemt vertellen verschillende ondernemers ons wat ze drijft, inspireert en waarom ze in Arnhem ondernemen. In deze editie: Erik Toenhake, grondlegger van AARDEN respectful tailoring. Een duurzaam merk dat sinds kort ook vegan maatpakken maakt.

Erik Toenhake
Erik Toenhake
Erik Toenhake

 

Wat is je naam?
Erik Toenhake

Waar ben je geboren?
Barneveld en daar kan ik niks aan doen. 😉 Mijn roots liggen in Hardenberg.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Ik had een detacheringsbureau samen met twee partners. We kwamen uit Uden, Amersfoort en Hardenberg. We hielden onze vergaderingen al vaak in Arnhem en besloten ons hier toen te vestigen. We vonden het een gezellige stad, maar ook heel centraal. Ik ben er later ook komen wonen.

Tegenwoordig, bij Aarden, komt ongeveer de helft van mijn klanten uit Arnhem en de andere helft komen echt naar Arnhem voor hun duurzame pak. Ze blijven hier vaak eten, of maken er zelfs een weekendje Arnhem van.

Wat verkoop je?
Duurzame maatpakken, trouwpakken en colberts, maatoverhemden en ‘Mud jeans’.

Waarom verkoop je dat?
Dat is nooit een hele bewuste keuze geweest voor mij. Ik ben vooral heel gepassioneerd over duurzaamheid (ik ben opgeleid tot bioloog). Toen kwam dit op mijn pad en was dat een mooie kans. Ik zie het werk dat we leveren ook als kapstok om in gesprek te gaan met mensen en te praten over duurzaamheid en bewust in het leven staan. Dat geeft mij veel voldoening.

Wat wil je bereiken?
Ik wil onderdeel zijn van een stukje bewustwording. Maar vind het ook heel belangrijk om iets te doen aan de hoeveelheid afval die we met elkaar produceren. Daar komt ook het project voor duurzame werkkleding vandaan. In de ziekenhuizen worden zo’n 200.000 tot 2.000.000 isolatiejassen per week weggegooid omdat het wegwerp is.

Nu ontwikkelen we een isolatiejas die je 100 keer kunt wassen, waardoor je véél minder afval hebt. Bovendien is het daarna volledig recyclebaar. Circulair dus. Natuurlijk moeten we dan nog kijken naar het inzamelen, het wassen, het terugbrengen. Het is niet eenvoudig, maar dat zijn wel de veranderingen waar ik aan bij wil dragen.

Wie of wat inspireert jou?
Dat zijn koplopers op het gebied van duurzaamheid. Maurits Groen van onder andere WakaWaka bijvoorbeeld. Daarnaast sta ik vaak versteld van de jongere generatie. Hoe ze een duurzaam bedrijf uit de grond stampen en dat volledig op intrinsieke motivatie. Heel inspirerend.

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
De Alchemist. Ik heb het zelfs aan een aantal mensen uitgedeeld omdat ik vind dat ze het moeten lezen. Het gaat erover dat je het geluk dichtbij jezelf moet zoeken.

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Intouchables. Die heb ik vaak gezien, prachtig! En Jaws…

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?
Als je gaat ondernemen, doe dat vanuit een duurzame intentie en vanuit die intrinsieke motivatie. Anders gaat het niet werken.

Wat vind je leuk om te doen in Arnhem?
Een terrasje pakken en mensen kijken. Lekker de sfeer proeven, naar buiten, zoals Park Sonsbeek of het centrum van Arnhem. Ik ben echt van de binnenstad en hou wel van de reuring.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
Om het heel dichtbij te houden, dat is bijvoorbeeld Wolter de Bes van Caspar. Hij is zo betrokken en staat midden in de samenleving. Ik vind hem ook een Arnhemmer in hart en nieren. Maar ook Mirte Engelhard en veel andere gepassioneerde ondernemers in het Modekwartier. En (bakkerij) Tom van Otterlo, de Visbroertjes, eigenlijk teveel om op te noemen. Allemaal lokale ondernemers met hart voor hun vak en de stad.  

Klik hier voor meer informatie over de duurzame pakken van Aarden. Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente.

Meer Arnhem Onderneemt met Bram en Marlous van Save Plastics, Chingiskhan van Bondi of Lenneke Wispelwey.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Arnhem Onderneemt met Erik Stehmann

4 Minuten
Erik Stehmann Tinyboat