Zenon Energy: energie hebben we overal en altijd nodig

3 Minuten
Zenon SA

Zenon Energy is één van de genomineerde Arnhemse bedrijven van de Startup 50 Gelderland

Wereldwijd zien we de energiekosten stijgen. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om de opwekking van duurzame energie te vergroten. Daarom ontwikkelt en bouwt Zenon Energy energieopslagsystemen met behulp van titanium celopslag die 25 jaar lang mee kunnen. “Want voor een transitie naar een groene toekomst, zijn batterijen met een lange levensduur nodig”, aldus Duan.

Duan komt zelf uit Zuid-Afrika, maar heeft zich vijf jaar geleden in Nederland gevestigd. Hij vertelt: “Ik heb altijd al een passie voor energie gehad. Daarom ben ik Electronics en Electrical Engineering gaan studeren.” In het afgelopen jaar heeft hij vanuit deze passie Zenon Energy uitgebouwd naar het inspirerende bedrijf dat het nu is. De energieopslagsystemen van Zenon Energy hebben een zeer lange levens duur. Volgens Duan was een van de inspiratiebronnen voor zijn bedrijf onze eigen zon. “Een van de mooiste dingen die we vandaag de dag kunnen doen? Dat is voor mij zonne-energie! We genereren gratis energie, gewoon van de zon. Hoe gaaf is dat? Vanuit deze visie ontwikkelen wij batterijen die 25 jaar meegaan, net als zonnepanelen. En dat is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens beter voor het milieu.”

Duan van t Slot- Zenon

Onafhankelijke energievoorziening is de sleutel tot succes
Doordat de energiekosten hard oplopen, willen steeds meer bedrijven gecontaineriseerde systemen van titanium-aluminiumtechnologie (LTO). Deze technologie wordt al meer dan tien jaar gebruikt in allerlei omstandigheden: van -40C° tot 65C°. Het is een van de veiligste en meest brand bestendige batterijen. Op deze manier kan ieder bedrijf op een veilige manier gebruikmaken van hun eigen energiebron. Zo zijn ze zelfvoorzienend en niet afhankelijk van andere energieleveranciers.”

Met deze nieuwe technologie, timmert Zenon Energy hard aan de weg. “We hebben op het moment twee lijnen ontwikkeld: de Zenon SuperTitan en de Zenon SuperStrata. De SuperTitan heeft een zeer lange levensduur en laadt snel op. Deze batterij is geschikt om bijvoorbeeld te koppelen aan zonne- of windparken”, legt Duan uit. De SuperStrata batterij maakt gebruik van laminaire luchtstroomkoeling om betrouwbare batterijprestaties te bereiken. “Door de technische innovaties van ons team, heeft deze batterij een perfecte koeling. Deze opstelling
is door de ideale energiedichtheid geschikt voor bijvoorbeeld de verhuur markt en mobiele systemen.”

Ambities en hard werken
Toen Duan Zenon Energy oprichtte, was de markt niet optimaal. “Ik wil graag andere bedrijven laten zien hoe het anders kan. In Nederland is het een echte uitdaging om een energie systeem als dat van ons van de grond te krijgen. In landen als China hebben ze veel meer systemen beschikbaar om zo’n systeem te bouwen, dan in Nederland. Maar laten we eerlijk zijn, als we geen problemen ondervinden in het leven, wordt het ook maar saai.” “Ik zie dat door hard werken en ambitieus te zijn, moeilijkheden te overwinnen zijn”, vertelt Duan. “Ik hoop dat we in de toekomst mogen samenwerken met bijvoorbeeld de overheid. Zo kunnen we steeds meer regio’s in Nederland helpen om zelf energie op te wekken. Ik hoop met ons verhaal ook toekomstige engineers te inspireren, want we zitten in een sector waar veel ruimte is voor verbetering en innovatie!”

Lees hier meer over de Startup 50 Gelderland. De winnaar van de Startup 50 Gelderland wordt in oktober bekend gemaakt in de Koepelkerk. Lees hier meer over Zenon Energy en hoe Duan in Arnhem terecht is gekomen.

Tekst: André Sonneville Startup 50 Gelderland

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Rijn en IJssel Energiecoöperatie: een mooi rendement op groene energie

2 Minuten
Windmolen Rijn en IJssel Energiecoöperatie