Welkom in Arnhem #3: Bolt Threads Europe

5 Minuten
Mylo Bolt Threads Europe

In Welkom in Arnhem stellen we bedrijven aan je voor die zich recent in Arnhem hebben gevestigd. In deze editie: Bolt Threads Europe. Hoe komt een bedrijf uit Silicon Valley in Arnhem terecht? We spraken Jeroen Visjager, directeur van Bolt in Europa. Eén ding werd al snel duidelijk; Bolt en Arnhem zijn een perfecte match.

Bolt Threads is een Amerikaans biotechbedrijf dat zich bezighoudt met betere materialen voor een betere wereld. De oprichters van Bolt Threads waren in eerste instantie gefascineerd door spinzijde. Ze leerde spinzijde na te maken, door naar de genetische samenstellingen van het materiaal te kijken. Kamers vol spinnen en spinnenwebben waren op hun eerste kantoor heel normaal. Spinnenfobie? Geen zorgen. In Arnhem ligt de focus op het nieuwe materiaal Mylo™.

Mylo Bolt Threads Europe

De natuur als leermeester
Mylo™ is een op leer lijkend materiaal dat gemaakt wordt op basis van mycelium. Het mycelium netwerk zit normaal onder de grond en vormt de basis voor de paddenstoelen. Natuurlijk materiaal, want dat is hoe Bolt werkt. ”We kijken naar de natuur en alle oplossingen die de natuur al bedacht heeft. Deze passen we vervolgens zelf toe. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, de natuur is de beste leermeester ”, vertelt Jeroen.

Bolt Threads Europe natuur

Revolutionair in kleding- en schoenenindustrie
Het kantoor in Arnhem is geopend om een Europese supply chain op te zetten en de productie van Mylo™ op te schalen. En dat is nodig, want Mylo™ is ontzettend in trek bij de kleding- en schoenenindustrie.

”In 2020 kondigde Bolt het Mylo-consortium aan – een groep wereldwijde merken die met ons hebben samengewerkt om Mylo™ te perfectioneren. Dit zijn ook de eerste merken die in 2021 producten op de wereld brengen met dit materiaal. De merken (waaronder Adidas, Kering, Lululemon en Stella McCartney) werden opzettelijk geselecteerd vanwege hun wereldwijde bereik, productontwerp en diepe toewijding aan duurzaamheid. We werken dus niet zomaar met iedereen samen.”

Mylo x SMC Garments_Model_002_RGB_Courtesy of Stella McCartney
Mylo leer Bolt Threads Europe
MYLO_DRIVERBAG_BOLTTHREADS_4500x3102

Zoektocht naar beste vestigingsstad
Met het kiezen van een locatie voor het Europese kantoor, ging Bolt niet over één nacht ijs. ”Toen we naar Europa keken, bleek Nederland een uitstekende match voor Bolt. Dit gezien de inzet van het land voor duurzaamheid in de industrie, kennisinstellingen en overheid. We hebben samengewerkt met een aantal regionale ontwikkelingsmaatschappijen, waaronder OostNL. Zij hielpen met de locatie en na lang onderzoek bleek Arnhem de beste keus voor ons.

In Arnhem wordt veel gedaan op het gebied van duurzaamheid. De kwaliteit van leven is geweldig, net als de kosten van levensonderhoud. Daarnaast heeft ook de ligging een grote rol gespeeld in de besluitvorming. We zitten precies aan Station Arnhem Centraal. Collega’s uit Amerika gaan op Schiphol de trein in en stappen vervolgens direct bij ons kantoor weer uit. Ook ligt Arnhem dicht bij onze supply chain partnerlocaties in zowel Nederland als Duitsland.”

Bolt Threads Stan Smith Mylo

Champignonexpertise
Voor de productie van Mylo™ zijn champignonkwekers cruciale partners. ”Arnhem staat niet alleen bekend als duurzame modestad, maar biedt ook nabijheid tot enkele van ’s werelds beste champignonkwekers. Eveneens is het dicht bij het kennis en ontwikkelingscentrum Wageningen University & Research (WUR). Nog een reden waarom Arnhem als beste uit de bus kwam.”

Champignon Mylo

Duurzaam blijven innoveren
Bolt is een bedrijf dat blijft innoveren. Met nieuw materiaal wordt er gekeken welk minder duurzaam materiaal het kan vervangen, maar er worden ook nieuwe toepassingen bedacht. Het blijft ook niet bij Mylo™. Jeroen vertelt dat de zoektocht naar nieuwe materiaalsoorten altijd doorgaat. ”Ons doel is dat Bolt-materialen worden gebruikt in producten en door merken over de hele wereld. Mylo™ kan net als dierlijk of synthetisch leer worden gebruikt en kan elke kleur of reliëf aannemen. Daarom willen we dat dit materiaal binnenkort in al onze favoriete producten is terug te vinden.”

Regionaal samenwerken
Aangetrokken door Arnhem als een ‘sustainability hub’ is de stad met Bolt Europe een duurzaam innoverend bedrijf rijker. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van de modeacademie ArtEZ met een focus op milieuvriendelijke alternatieven voor de mode-industrie is zeer interessant. Eveneens de nabijheid van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) biedt mogelijkheden voor samenwerking en synergie met bedrijven met een vergelijkbare focus om lokale kansen en capaciteiten uit te breiden.

Jeroen Visjager

Niet alleen voor Bolt, maar ook persoonlijk is Jeroen blij met de vestiging in Arnhem. ”Ik ben opgegroeid in Velp, toen de hele wereld over gereisd voor verschillende bedrijven en uiteenlopende functies en uiteindelijk door Bolt gevraagd om het kantoor in Nederland op te gaan zetten. Na een lange tijd ben ik dus weer terug in de omgeving die ik zo goed ken. Arnhem is een hele gezellige stad en fijn om te wonen. Veel cultuur, leuke restaurantjes en je kunt overal de natuur in om te sporten. Heerlijk!”

Tot slot heeft Jeroen nog een tip voor startende ondernemers. ”Partner met regionale ontwikkelingsorganisaties zoals OostNL. Zij hebben een uitgebreid netwerk, vooral op het gebied van duurzaamheid. Daarmee kunnen ze je op dezelfde manier helpen bij het opzetten van succes als dat zij Bolt hebben geholpen. ”

Update juli 2022
Ondertussen is Bolt Threads van het WTC naar Industriepark Kleefse Waard verhuisd. Hier hebben ze een ruim kantoor en zijn ze opgeschaald naar 30 medewerkers. Op hetzelfde terrein is de enorme Bolt Threads fabriek te vinden. Hier wordt een groot deel van het productieproces gerealiseerd. Eind 2022, waarschijnlijk in November, wordt de fabriek feestelijk geopend. De CEO van Bolt Threads was kortgeleden in een TED Talk te zien. Bekijk de video hier.

Lees hier meer over Bolt Threads. Of bekijk Welkom in Arnhem #1 met fietsenmerk Specialized.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Hul le Kes Recovery Garden: herstel de waarde van jouw kleding

4 Minuten
Hu le Kes Recovery Garden