Prijswinnend bedrijventerrein Industriepark Kleefse Waard

2 Minuten
Dronebeeld van Industriepark Kleefse Waard

Op een voormalig terrein van AkzoNobel aan de oostkant van Arnhem bevindt zich een bijzonder bedrijvenpark: Industriepark Kleefse Waard (IPKW) Op IPKW zijn tientallen duurzame energie-gerelateerde bedrijven met elkaar verbonden. Het bijzondere industriepark valt regelmatig in de prijzen.

Hoewel er een veelvoud aan verschillende bedrijven werkt op IPKW, richt het industriepark zich specifiek op bedrijven in de Energie- en Milieutechnologie; een sector die ook wel cleantech wordt genoemd. Je vindt hier een cluster aan bedrijven dat zich bezighoudt met de commerciële toepassingen van waterstof, zoals Elestor, Nedstack, HyMove en HyGear.

Andere bedrijven op IPKW die zich bezighouden met duurzame energietechnologie zijn onder andere HyEt Solar en Allego. Samen met de overheid, de Arnhemse hogescholen, het bedrijfsleven én met elkaar wordt hier gewerkt aan de cleantech campus van de toekomst.

20191029-Al-Hajem-dronebeelden-IPKW (17)

Met de Greenhouse als incubator en met Generation-E als programma biedt IPKW als cleantech-campus ook volop kansen voor de ontwikkeling van nieuwe energie startups. In totaal zijn er 88 bedrijven op de campus. Je vindt hier zowel grote, gevestigde bedrijven, als startende ondernemers. Hoe verschillend die bedrijven ook zijn: één ding hebben ze met elkaar gemeen. Alle bedrijven zijn gericht op innovatie, ontwikkeling en duurzaamheid.

4650

Circular Economy Award
“Het is de ambitie om in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland te zijn”, aldus de website van IPKW.  De tekst kan aangepast worden, want die titel is binnen. IPKW won inmiddels de Circular Economy Award en werd uitgeroepen tot meest duurzame werkplek in Nederland.

“IPKW heeft een duidelijke visie waar langjarig aan vast wordt gehouden. Er zijn mooie plannen gerealiseerd die op een duidelijke wijze worden gecommuniceerd. Ze zijn onderscheidend in: testen, innovatie, gewoon doen!” aldus het juryrapport. “Concrete resultaten zijn het oprichten van een afvalteam, gebouwen duurzaam herontwikkelen, elektrische laadpunten en veel gezamenlijke faciliteiten.”

Futuremap IPKW

Gouden Piramide
Het is niet de eerste keer dat de innovatieve ondernemers van IPKW in de prijzen vallen. Het industriepark won ook al eens de titel Beste Bedrijventerrein van Nederland. In 2015 won ontwikkelaar Schipper Bosch met IPKW ook al de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

“Met Industriepark Kleefse Waard is een nieuwe standaard gezet voor bedrijventerreinen”, aldus de jury van de Gouden Piramide. IPKW-directeur Kevin Rijke: “We zitten hier voor de eeuwigheid en mede daarom richten we alles zo duurzaam mogelijk in. Ik vind het belangrijk om als IPKW en als campus de innovatieve aanjager en verbinder voor de regio te zijn en te blijven.”

Meer over IPKW en Connectr, de plek op IPKW waar innovaties op het gebied van new energy ontstaan en groeien.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Hoe samenwerking tot nieuwe energie in de arbeidsmarkt leidt

5 Minuten
Samenwerking leidt tot nieuwe energie