Zonne-energie met de flexibiliteit van behang

2 Minuten
zonne-energie

We zitten midden in de energietransitie naar duurzaam opgewekte stroom. Windmolens en zonnepanelen zijn op dit moment de meest bekende voorbeelden. Maar dat gaat veranderen. Binnenkort komt er nog een nieuwe manier bij: zonnefolie. Het Arnhemse bedrijf HyET Solar ontwikkelde flexibele zonnecellen die als een folie uitgerold kunnen worden.

In Nederland liggen op dit moment ongeveer 8 miljoen zonnepanelen. Samen produceren die ongeveer 9 gigawatt aan elektriciteit per jaar. De verwachting is dat dat de komende tien jaar verdrievoudigt. En dat is dan waarschijnlijk mede te danken aan de Arnhemse zonnefolie van HyET Solar. Ondanks alle voordelen, hebben de klassieke zonnepanelen het nadeel dat ze vanwege hun gewicht en omvang niet overal geplaatst kunnen worden. Hoe mooi zou het zijn als er zonnecellen bestonden die weinig wegen, betaalbaar  én ook nog eens flexibel zijn?

HyET building

Bij HyET Solar, gevestigd op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem, is zonnefolie ontwikkeld die precies aan die voorwaarden voldoet. De opbrengst van de zonnefolie is met 12 procent  iets lager dan die van een regulier zonnepaneel, maar door de flexibiliteit is het mogelijk de zonnefolie neer te leggen op plekken die nu ongeschikt zijn voor zonnepanelen. Met 500 gram per vierkante meter weegt de folie  vrijwel niets.

Een goed voorbeeld is te vinden in het Rijnmondgebied, waar duizenden grote opslagtanks staan. Het plaatsen van zonnepanelen is daar onmogelijk, maar zonnefolie kan wel! Terminal-operator Royal Vopak heeft op een aantal olietanks in Vlaardingen de Solar Power Foil van het Arnhemse HyET Solar geplaatst. De lichtgewichtfolie is ideaal voor gebruik op de opslagtanks. Dankzij de toepassing van de zonnefolie uit Arnhem werd Royal Vopak genomineerd voor de EZK Energy Award 2019 van het ministerie van Economische Zaken.

Pertamina fuel station (1)

Dubai Airport
Binnenkort wordt de Arnhemse zonnefolie ook in het Midden-Oosten gebruikt. In Dubai worden de oprolbare zonnecellen als proef gelegd op de passagiersterminal van Dubai Airport. “Daarmee creëer je een middelgrote energiecentrale van 20 tot 30 megawatt. Genoeg om een deel van de stad van stroom te voorzien”, aldus HyET-eigenaar eigenaar Rombout Swanborn in de Gelderlander.

Nieuwe fabriek
De capaciteit van HyET Solar gaat binnenkort flink omhoog. Zowel in Arnhem als in Jakarta wordt volgend jaar een fabriek gebouwd zodat de zonnefolie op grote schaal geproduceerd kan worden. Voor Indonesië is zonnefolie een uitkomst. Door de vele eilanden is een stabiel elektriciteitsnet in Indonesië niet vanzelfsprekend. Op de kleinste eilanden wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren. Indonesië wil alle eilandjes op een duurzame manier van stroom voorzien. Met de zonnefolie die straks in Arnhem en Jakarta geproduceerd wordt, kan in totaal 300 megawatt per jaar aan elektriciteit opgewekt worden. Genoeg om 300.000 huishoudens tegelijkertijd mee van elektriciteit te voorzien.

Lees meer over HyET Solar.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Zenon Energy: energie hebben we overal en altijd nodig

3 Minuten
Zenon SA