Buitenplaats Koningsweg: wonen en werken tussen reeën en dassen

3 Minuten
Buitensplaats Koningsweg

Als er één plek is die onze groene, creatieve stad typeert, is dat Buitenplaats Koningsweg. Aan de noordkant van Arnhem, naast de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt een uniek woon-werkgebied.

Wanneer je nu over Buitenplaats Koningsweg loopt, dan zie je het niet. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit gebied onderdeel van een van de grootste vliegvelden van Europa. Fliegerhorst Deelen werd aan het begin van de oorlog door de Duitsers gebouwd. Alleen als je goed kijkt, zie je verscholen in het landschap nog altijd sporen uit dit roemruchte verleden. Tussen de bomen en de struiken liggen nog bunkers en oude munitieopslagplaatsen te wachten op een nieuwe bestemming.

Buitenplaats mensen en fiets

Creatieve mensen
Landschapsarchitect Harro de Jong en kunstenaar Hans Jungerius bedachten in 2008 dat dit terrein de perfecte locatie was voor een culturele enclave. Wonen en werken in bijzondere gebouwen in het groen. Een plek waar landschap, geschiedenis en cultuur hand in hand gaan. Het plan voor Buitenplaats Koningsweg was geboren. De twee initiatiefnemers benaderden projectontwikkelaar KondorWessels Projecten en woningcorporatie Portaal, die samen het terrein kochten.

Landschapsarchitect Harro de Jong stelde daarna samen met architecten een plan op voor het terrein, dat inmiddels in hoog tempo gerealiseerd wordt door KondorWessels Projecten. In 2021 worden op het terrein een 10-tal ‘follies’ geplaatst. De follies – definitie 1: dwaasheid, definitie 2: ogenschijnlijk nutteloos bouwwerk met een functie – zijn kleine recreatiehuisjes die zich camoufleren in de natuur. Wat dacht je van een vakantiehuis met buitenwanden van spiegels? Of van een boomhut in de vorm van een ufo? Zelfs het klassieke ‘hutje op de hei’ kan hier worden gerealiseerd.

Follie

Nooit meer weggaan
Bekende internationale namen uit de culturele wereld hebben zich op de Buitenplaats gevestigd. Inmiddels wordt het terrein bevolkt door zo’n 40 mensen. Daaronder ook Florentijn Hofman, de kunstenaar die het Feestaardvarken ontwierp. Florentijn was ooit vanuit zijn woonplaats Schiedam voor overleg op bezoek op de Buitenplaats. Hij is nooit meer weggegaan en woont samen met zijn gezin in een van de kazernegebouwen. Op Buitenplaats Koningsweg zit het houtgestookte pizza-restaurant Garage Royal en de voormalige kazernes en bunkerboerderijen worden bevolkt door een breed scala aan creatieven die hier wonen en werken.

Garage Royal Arnhem

Verscholen in het groen en bijna net zo gecamoufleerd als tijdens de oorlogsjaren, biedt Buitenplaats Koningsweg een geweldig thuis voor creatieve bewoners. Wonen en werken midden in de natuur heeft nog een ander voordeel. Vossen, reeën, dassen en zelfs wolven scharrelen hier rond. Door de ontwikkeling van Buitenplaats Koningsweg zijn veel (militaire) hekken verdwenen, waardoor dit bijzondere gebied nu door iedereen ontdekt kan worden. Om te wandelen, te fietsen, inspiratie op te doen of om op bezoek te komen en nooit meer weg te gaan.

Voor meer informatie kijk op Buitenplaats Koningsweg.

Beelden:
Entree Buitenplaats Koningsweg – Harro de Jong Buroharro
Groene vlaggen – fiets – Bas van Spankeren

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Kijken: Elsien Gringhuis over duurzame mode

1 Minuut
Duurzame mode van Elsien Grinhuis Modekwartier Arnhem