Het motto van Ruimtekoers: het kan wél!

2 Minuten
Ruimtekoers

Het kan wel! Dat is al sinds de eerste editie het uitgangspunt van Ruimtekoers. Ruimtekoers is zowel een gratis kunst- en cultuurfestival dat ieder jaar in Arnhem gehouden wordt, als ook een organisatie die door middel van culturele projecten inwoners betrekt bij maatschappelijke vraagstukken. Het festival en de projecten zijn bedoeld voor iedereen die zin heeft om het leven in de stad nóg mooier, beter en leuker te maken. En wie wil dat nou niet!

Ruimtekoers is de plek waar dromen en verbeelding de toon zetten. En dat doe je met elkaar. Met makers, bewoners, publiek, overheden en ondernemers worden nieuwe richtingen verkend voor samenleven in de stad.

Festival donderdag – pre-selectie – 03-09-2020-112
Ruimtekoers – Clipshoot – 79
De onkruidenier Ruimtekoers

Met elkaar
Met elkaar betekent dus ook werkelijk: samen de schouders eronder zetten, verbinding zoeken met elkaar, samenwerken en van toekomstdromen de realiteit van morgen maken. Ruimtekoers is vooral een broedplaats voor nieuwe initiatieven. De stad van morgen ontstaat niet vanzelf. Die maak je samen. Bij Ruimtekoers gebeurt dat voor een groot deel via kunst en cultuur. “Want”, aldus de organisatie: “Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol bij het leefbaar houden van een stad en bij het oplossen van andere maatschappelijke uitdagingen.”

 

Festival zondag – pre-selectie – 06-09-2020 -76

Midden in de samenleving
Ruimtekoers Festival ontstond in 2015. De bedoeling was om met een frisse blik naar het probleem van leegstand in de binnenstad te kijken. Als festivallocaties werden de leegstaande panden gebruikt waar het festival over ging. Na het succes van de eerste festivaleditie kwamen er meer. Allemaal met dezelfde doelstelling, allemaal met een ander thema.

Inmiddels zijn er vijf verschillende Ruimtekoersen geweest in zowel Arnhem Noord als Arnhem Zuid. Wat iedere editie gemeen heeft, is dat het festival midden in de samenleving plaatsvindt. “Daar waar mensen boodschappen doen, wonen en naar school gaan”, aldus organisator Yosser Dekker.

Allon Cheng Ruimtekoers

“We transformeren de publieke ruimte tot speelveld waar we elkaar ontmoeten en nieuwe ideeën ontwikkelen voor het samen leven in de stad. Dat doen we met bewoners, ontwerpers, festivalbezoekers, kunstenaars, beleidsmakers, ondernemers, wetenschappers en iedereen die hier graag aan wil bijdragen. Met het festival én onze culturele projecten.” En wat blijkt? In Arnhem zijn dat iedere keer weer duizenden inwoners!

Voor meer informatie kijk op Ruimtekoers.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Remco Hoftijzer

1 Minuut
Schrijvende hand