HyMatters: van elektriciteitsoverschot naar groene waterstof

3 Minuten
Electricity

HyMatters is één van de genomineerde Arnhemse bedrijven van de Startup 50 Gelderland

Er wordt steeds meer groene stroom geproduceerd. Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar die grote hoeveelheid groene stroom is soms best overweldigend voor ons energienet. HyMatters biedt op deze momenten netondersteuning met hun innovatie. CEO Jerom Janssen vertelt: “Wij maken van een elektriciteitsoverschot een voorraad groene waterstof. Voor lokaal gebruik op het moment dat de energie daadwerkelijk nodig is.” 

Genoeg energie voor iedereen
De noodzaak, maar ook de urgentie van de oplossing die HyMatters biedt, wordt steeds duidelijker. “Met zonnepanelen produceer je in feite zelf energie. Maar de energiekabels die naar je huis lopen, zijn gemaakt om energie af te nemen en niet zelf te produceren. Omdat we overdag doorgaans minder energie verbruiken, maar zonnepanelen juist dan wel hun energie produceren, ontstaat er een overschot. Huishoudens produceren op die momenten meer energie dan ze verbruiken. Waar moet dat overschot heen?”
HyMatters ging met dit vraagstuk aan de slag. Jerom legt uit: “Om het overschot aan energie af te voeren en knelpunten in ons energienet te voorkomen, moeten er eigenlijk extra kabels aangelegd worden. Maar dit is niet de oplossing, omdat wij als maatschappij deze hoge kosten voor netwerkverzwaring dan moeten betalen. Wij zien het daarom als onze maatschappelijke functie om netbeheerders een alternatief te bieden.”

elektriciteitsmast

Een slim alternatief voor een groene toekomst
Maar hoe ziet zo’n alternatief er dan uit? “Wij wilden het anders gaan doen”, vertelt Jerom enthousiast, “Het wiel opnieuw uitvinden, terwijl de auto blijft rijden.” En dat hebben ze gedaan: HyMatters heeft een apparaat ontwikkeld dat continu de netspanning meet.
“Eigenlijk is het heel simpel: je sluit ons apparaat aan op een laagspanningsnet en het gaat meten wat er gebeurt. Als het voltage op het net te hoog wordt, haalt het apparaat elektriciteit uit het net en slaat het op in een electrolyzer. Hier wordt elektriciteit vervolgens gesplitst in waterstof en zuurstof.” Dat zuurstof mag ontsnappen, maar waterstofgas wordt opgeslagen in een tank. Dat is namelijk een belangrijke energiebron.

Met waterstof kun je erg veel: “Je maakt er weer opnieuw energie van door zuurstof toe te voegen en je laat er bijvoorbeeld een auto of vorkheftruck op rijden”, legt Jerom uit. “Zo stellen we waterstof lokaal beschik baar en vormt het een alternatief voor fossiele brandstoffen. Hiermee verminderen we de CO2-uitstoot en bieden we bedrijven een alternatief voor aardgas. Goed voor het milieu en goed voor ons energienet!”

Een enerverende sector
Het mooiste aan werken in de duurzame energiesector? Dat is volgens Jerom dat je aan de basis staat van alles wat we als mensen doen. “We hebben voor vrijwel alles energie nodig en wij zorgen ervoor dat mensen over die energie beschikken. Ik ben trots op ons team, want samen hebben we het wiel opnieuw uitgevonden!”

Lees hier meer over de Startup 50 Gelderland. De winnaar van de Startup 50 Gelderland wordt in oktober bekend gemaakt in de Koepelkerk.

Tekst: André Sonneville Startup 50 Gelderland

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

De flowbatterijen van het Arnhemse Elestor veroveren de wereld

3 Minuten
Elestor Thijs en opslagplaats