HAN Hydromotive: onthulling nieuwe waterstofauto

3 Minuten
HAN Hydromotive 1 2022

Vorige week was de onthulling van de nieuwe waterstofauto, de HM22, van HAN Hydromotive. Het Hydromotive team is een studententeam dat opereert vanuit de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en zich bezighoudt met het bouwen van een waterstofauto. Het project is begonnen in 2009 en uitgegroeid tot een team van 16 studenten, die samen naar een duurzamere toekomst werken door middel van waterstof. Om de drie jaar bouwt het team een nieuwe waterstofauto waarmee ze meedoen aan de Shell Eco Marathon.

Het HAN Hydromotive-team is het enige HBO studententeam dat meedoet aan de Shell ECO Marathon.  Aan de duurzaamheidsrace doen verder alleen universiteiten mee. Ondertussen zijn dit meer dan 30 internationale universiteiten. Het doel? De auto die het zuinigst rijdt, wint!

Financieel Manager Rob Holtland vertelt: ‘Omdat wij als enige groepje HBO’ers in een competitie met alleen maar universiteiten zaten, die ook vaak nog een tussenjaar nemen terwijl wij nog druk bezig zijn met onze tentamens, was het bouwen van een nieuwe auto lang niet altijd makkelijk.

Met de vorige waterstofauto heeft HAN Hydromotive de derde plek behaald met een verbruik van 1 op 692. Met de nieuwe waterstofauto denkt het team dit te kunnen veranderen naar een verbruik van 1 op 1000 km. Thomas Schenke, Engineer Brakes & Suspension vertelt daarover. “Ons doel was om het voertuig dit jaar een stuk lichter te maken, maar ook beter berijdbaar en beter bestuurbaar te maken voor ons als coureur. Met een gewichtsverlies van maar liefst 9 kg en het gebruik maken van velgen met een roterende massa, waardoor het voertuig beter bestuurbaar is, zijn deze doelen werkelijkheid geworden.”

Hydromotive team
Hydromotive onthulling 2022

Bij het bouwen van een waterstofauto en het meedoen aan een race, komt natuurlijk ook een financieel deel kijken. Het zoeken van sponsoren was vanwege de coronamaatregelen afgelopen tijd een stuk lastiger. ”We hebben ons helemaal suf gemaild en gebeld, maar dit heeft er wel toe geleid dat we grote en lange contracten hebben kunnen vaststellen, waardoor de teams voor de volgende jaren zich hier minder op hoeven te focussen en juist kunnen werken aan een nog groter budget”, vertelt Financieel Manager Rob Holtland.

Gelukkig versoepelde de maatregelen begin dit jaar, wat zorgde voor nieuwe mogelijkheden. ”Toen de coronamaatregelen begin dit jaar minder streng werden, gingen er ook weer andere deuren voor ons open, want we konden weer naar beurzen en evenementen. We zijn dan ook het hele land door geweest, zoals de waterstofdagen in Doetinchem, de Ecomobiel beurs in de Brabanthallen, de AMT Auto Prof in Gorinchem en nog een heleboel andere beurzen.”

En als het dan financieel goed geregeld is, dan blijven er nog genoeg andere uitdagingen over. Want uiteindelijk is het gewoon kei-hard-werken. ”Ons team heeft nachten doorgehaald om de auto op tijd af te hebben. En dat allemaal naast de studie. Daarom ben ik ontzettend trots dat we hier vandaag mogen staan om onze nieuwe auto te onthullen”, zegt Rob.

hydromotive22

Het HAN Hydromotive team is erg trots op wat ze hebben bereikt. Ze kunnen dan ook niet wachten de nieuwe auto te gebruiken. ”We staan te springen om met onze nieuwe auto door het hele land te rijden!”

Lees hier meer over het HAN Hydromotive team. Arnhem zit vol met bedrijven die zich bezighouden met energietransitie. Lees er hier meer over.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Stage lopen bij KEMA Labs

4 Minuten
Stagiair bij KEMA