Gashouders slaat lokaal geproduceerd biogas op

3 Minuten
Gas

Gashouders is één van de genomineerde Arnhemse bedrijven van de Startup 50 Gelderland

We horen het vaak in het nieuws: ons aardgas raakt op. Daarom zijn we samen druk bezig om energie te produceren uit hernieuwbare, duurzame bronnen. Een  voorbeeld van zo’n duurzaam alternatief is biogas. En dat is precies waar Gashouders zich mee bezighoudt. Pieter Mans vertelt: “Door samen te werken met  producenten, toeleveranciers en afnemers, geloven we dat we circulaire ketens rendabel kunnen maken. Met de inzet van lokaal geproduceerd biogas bieden we een schoon, schaalbaar en breed toegankelijk alternatief voor diesel.” 

Bij zijn voormalig werkgever was Pieter al bezig met groengas en biogas. “Ik  zat al in het wereldje en zag dat er  veel mogelijkheden en kansen lagen. Een van de dingen die ik opmerkte, was dat bij biogasproducenten een groot deel van het gas niet nuttig gebruikt werd. Ik dacht: dat kan toch beter? Vooral in deze tijd met een tekort aan duurzame energie.” Vanuit deze visie zijn Peter en zijn medeoprichters, Jan Willem Eising en Jelmer Kalff, Gashouders begonnen.

Impactvolle ideeën
Het begon allemaal in 2019, toen de mannen twee ideeën op tafel hadden  liggen. “Het eerste idee had betrekking op festivals”, legt Pieter uit. “Maar door de pandemie kwam een groot deel van de evenementensector stil te  liggen. Hierdoor zijn we gaan focussen op ons tweede idee.” Zo kwamen de mannen terecht bij de bouwsector. In deze sector is namelijk veel energie nodig en door de stikstofcrisis moet ook de bouw verduurzamen op hun energieverbruik.  Pieter: “Biogas is daarom een mooie  oplossing voor deze sector! Zo lossen we twee problemen in één keer op: we kunnen biogas nuttig inzetten en we verlagen de emissiecijfers in de bouwsector.”

Practise makes perfect
Maar hoe werkt dat nou precies, biogas nuttig inzetten? Pieter legt uit: “Er  werd altijd gedacht dat het niet mogelijk was om biogas onder hoge druk op te slaan. Hierdoor werd het lastig om biogas te transporteren. En dat is  aar onze oplossing om de hoek komt kijken: we zijn gaan onderzoeken hoe het zit. Onder welke condities kun je  biogas wel opslaan?”

“Na lange uren in het lab, hebben we een vulstation ontwikkeld. Met een combinatie van de juiste kennis, het juiste onderzoek en de juiste componenten hebben we een nieuw ontwerp vervaardigd. En het belangrijkste resultaat? Er is geen diesel meer nodig! Op plekken waar diesel vervangbaar is, kan nu biogas gebruikt worden. Onze eerste klant is zelfs zo tevreden, dat ze alleen nog maar biogas willen gebruiken. Dat is een vet resultaat én daar doen we het voor!”

 

Gas

Een krachtige keten
Voor de organisatie van deze oplossing brengt Gashouders verschillende partijen bij elkaar. Zo wordt er samen gewerkt in één keten, van producen ten van biogas, tot eindgebruikers.  “We zijn vanaf 0 begonnen. Om één keten te bouwen hebben we verschil lende gespecialiseerde partijen benaderd. Zo kunnen we als kleine organisatie toch een volledige keten bouwen met een volwaardig product.” En het mooiste aan de duurzame energiesector? Dat is volgens Pieter de samenwerkingen tussen de bedrijven. “Op het nieuws horen we alleen de negatieve dingen: dat we bijvoorbeeld onze klimaatdoelstellingen niet halen. Maar in de praktijk zijn we er juist volop mee bezig. Er is een hoge bereidheid om kennis te delen en risico’s te nemen om nieuwe innovaties te onderzoeken. De oplossingen voor een duurzame toekomst zijn er, we moeten alleen anders durven denken en door dat stukje koudwatervrees heen!”

Lees hier meer over de Startup 50 Gelderland. De winnaar van de Startup 50 Gelderland wordt in oktober bekend gemaakt in de Koepelkerk.

Tekst: André Sonneville Startup 50 Gelderland

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

De flowbatterijen van het Arnhemse Elestor veroveren de wereld

3 Minuten
Elestor Thijs en opslagplaats