Arnhem Onderneemt met Erik Stehmann

4 Minuten
Erik Stehmann Tinyboat

Arnhem zit vol inspirerende ondernemers die met hun innovaties de wereld een stuk mooier maken. In Arnhem Onderneemt vertellen verschillende ondernemers ons wat ze drijft, inspireert en waarom ze in Arnhem ondernemen. In deze editie: ontwerper Erik Stehmann.

Erik Stehmann
Erik Stehmann
Erik Stehmann

Wat is je naam?
Erik Stehmann

Waar ben je geboren?
Ik ben in Den Bosch geboren, maar opgegroeid in Zaltbommel.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Na de Havo ben ik HTS gaan doen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik ben toen op mijn 17e ook in Arnhem op kamers gegaan. Spannend in je eentje op die leeftijd, maar eigenlijk heel leuk. Je leert jezelf dan pas echt kennen. Na drie jaar kwam ik erachter dat HTS toch niet bij me paste en toen kwam de kunstacademie. Hier ging ik doen wat ik eigenlijk mijn hele leven deed. Oké ik deed het toen nog ongecontroleerd en zonder doel, maar het paste meteen bij me. 😉

Wat verkoop je?
Ik verkoop goede ideeën en mooie ontwerpen. Ik maak iets technisch, vervolgens weer iets kunstigs, dan weer een lamp, na die lamp wil ik nooit meer een lamp en dan maak ik een stoel. Die afwisseling vind ik fijn.

Waarom verkoop je dat?
Ik kan me heel goed vastbijten in iets. Als ik een probleem zie, kan ik pas rusten als ik een oplossing heb. Maar die problemen, die kan ik heel goed zelf verzinnen. Het zijn dus helemaal geen dingen die andere mensen als probleem zouden beschouwen. Ik zoek eigenlijk gewoon naar puzzels, waar ik vervolgens een oplossing voor kan vinden.

Zo deed ik na mijn afstuderen een onderzoek naar de zin ‘’lijm is sterker dan hout’’. Een zin die je vaak hoort in de ontwerp of bouwwereld. Door te experimenteren met lijmen en houtsoorten ben ik dit gaan testen. Uiteindelijk heb ik een balk verzaagd tot blokjes en die weer aan elkaar gelijmd. Resultaat? Deze combinatie heeft de balk juist een stuk sterker gemaakt. Dat soort dingen vind ik dus heel leuk.

Wat wil je bereiken?
Eigenlijk gewoon wat ik nu al doe. En als er dan ook ieder jaar een grote opdracht bij zit, ja dan ben ik wel tevreden hoor.

Wie of wat inspireert jou?
Ik word echt door van alles geïnspireerd. Er gebeurt veel in mijn hoofd en ik reageer eigenlijk heel sterk op alle prikkels. Daar stromen dan weer dingen uit. Stel ik wil thuis een nieuwe lamp, maar vind niks leuk, dan ontwerp en maak ik er bijvoorbeeld zelf een. Of ik kan geïnspireerd raken door een bepaald soort materiaal.

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
Eigenlijk lees ik niet. Ik ben dan aan het eind van de pagina en dan weet ik al niet meer wat ik gelezen heb. Ik dwaal te snel af.

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Ik kijk graag naar Family Guy.

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?
Mijn tip is om intuïtief te ondernemen. Gewoon op je gevoel afgaan, dat werkt vaak het beste. En er lol in houden is voor mij ook heel belangrijk. Geld is niet mijn voornaamste doel, ik vind een fijne samenwerking veel belangrijker. En als de samenwerking goed is, voelt de ander ook weer dat dat inderdaad het geld wel waard is. Je wordt er waarschijnlijk niet snel rijk mee, maar zo vind ik het leuk.

Wat doe jij het liefst in Arnhem?
Ik ga heel graag lekker met vrienden naar een café. En aan de Rijn zitten vind ik heerlijk. Alle prikkels die de hele dag op mij afkomen, verdwijnen aan de Rijn. Ik word daar echt heel rustig en kan er makkelijk een volle dag zitten en kijken wat er allemaal langskomt.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
De laatste tijd is dat Wolter van Caspar. Hij heeft een beetje dezelfde instelling denk ik. Hij vindt ook samenwerkingen heel belangrijk. Met zijn prachtige zaak steunt hij ook de creatieve sector in Arnhem. Bij alles wat hij doet, zie je dat hij er plezier in heeft. Hij wordt er echt blij van. Heel leuk om te zien.

Bekijk hier de website van Erik Stehmann. Wil je meer weten over starten in Arnhem en ondernemerschap? Kijk dan eens bij Startclub Arnhem of stel je vraag aan de ondernemersdesk van de gemeente.

Meer Arnhem Onderneemt met Lenneke WispelweyWiebrand Kout en Bart Hendriks.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Mirte Engelhard: modeontwerpster met een missie

6 Minuten
Mirte Engelhard