Arnhem Onderneemt met Dorota van DoroArt

3 Minuten
Dorota

Ondernemende kunstenaar Dorota Roszkowska van DoroArt doet haar werk vol passie. Ze woont nu langer in Arnhem dan dat ze in Polen woonde en voelt een enorme verbondenheid met de stad. Dorota werkt nu aan een project waarin ze Arnhemse iconen schildert. Haar ode aan de stad.  

DoroArt
DoroArt
Doroart

Wat is je naam?
Dorota Roszkowska

Waar ben je geboren?
In Bialystok, een stad in Polen.

Hoe ben je in Arnhem terechtgekomen?
Ik ben voor mijn studie naar Arnhem gekomen. Het eerste jaar in Nederland heb ik mij gefocust op de taal, daarna ben ik de studie Grafisch ontwerp gaan doen aan ArtEZ. Na de studie ben ik gebleven.

Wat verkoop je?
Vrije kunst en akoestische geluidsabsorberende schilderijen, gemaakt van duurzaam materiaal. Daarnaast heb ik mijn eigen kunstuitleen opgezet.

Waarom verkoop je dat?
Ik wil zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met kunst. Zo ontdekken ze de meerwaarde van kunst. Het is niet alleen een werk, het verandert de energie en de sfeer in een ruimte. Kunst geeft een ziel aan een plek.

Maar ik vind ook dat kunstuitleen past bij de economie van nu. Het is circulair. Voor mijn werk gebruik ik zoveel mogelijk duurzame en lokale materialen. Het dempende materiaal van de geluidsabsorberende schilderijen is gemaakt van 67% gerecyclede petflessen. Dit materiaal is 100% recyclebaar.

Wat wil je bereiken?
Dat meer mensen mijn kunst leren kennen, ook buiten Nederland. Maar wat ik het belangrijkste vind, is dat mijn kunst mensen blijft raken.

Wie of wat inspireert jou?
Ik word door allerlei losse elementen geïnspireerd die ik in de natuur, op Instagram, in tijdschriften of musea zie. Die losse onderdelen verbind ik dan met elkaar en zo ontstaan er nieuwe ideeën. Doordat ik de hele dag bezig ben en aansta, zijn stiltemomenten ook heel belangrijk voor me. Zo kunnen de ideeën ook tot uiting komen.

Welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben?
Ik kan niet kiezen. 😊

Welke film of serie zou iedereen gezien moeten hebben?
Films met acteur Omar Sy (o.a. van Intouchables) vind ik heerlijk om naar te kijken. Daarnaast kijk ik graag Close Up een programma van AVROTROS met biografieën van kunstenaars van diverse disciplines. Erg inspirerend.

Wat is jouw tip aan andere ondernemers
Volg je hart, je gevoel en je passie. Dat is de drijfveer om op door te gaan.

Wat vind je leuk om te doen in Arnhem?
Ik vind het leuk om toerist in eigen stad te zijn. De tijd nemen om ergens heen te wandelen in plaats van snel met de auto of fiets. Met andere ogen naar de stad kijken. Sinds ik bezig ben met een project waarin ik Arnhemse iconen schilder, kijk ik ook weer anders naar de stad, dingen vallen mij opeens op.

In de coronatijd zijn we denk ik allemaal ook de stad meer gaan waarderen. Je beseft wat de waarde van de stad is en hoe belangrijk de stad is voor verbinding. Het is een bron van energie die we toen even moesten missen.

Welke andere Arnhemse ondernemer inspireert jou?
Wie mij enorm inspireert is Klaas Gubbels. Zijn doorzettingsvermogen en hoe hij nog altijd hard werkt en bezig is. Ik ben zijn kunst ook meer gaan waarderen toen ik mij er op een gegeven moment in ging verdiepen. Dat kan ik iedereen aanraden, wat bijzonder!

Bekijk de website van DoroArt of de Instagram-pagina van Dorota. Wil je meer Arnhemse ondernemers leren kennen? Lees Arnhem Onderneemt met Jan-Maarten Elias van Energy Bridge of Lenneke Wispelwey.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

De flowbatterijen van het Arnhemse Elestor veroveren de wereld

3 Minuten
Elestor Thijs en opslagplaats