Walburgiskerk Arnhem transformeert tot uniek hotel

4 Minuten
Walburgiskerk Arnhem

Er zijn natuurlijk meer kerken die getransformeerd werden nadat ze uit de kerkdienst werden onttrokken. Maar met de 700 jaar oude Walburgiskerk heeft Arnhem een unieke overnachtingsplek in huis. In de twee kerktorens vind je zes luxueuze short stay appartementen. De Walburgiskerk is de oudste kerk van Arnhem. De kerk heeft een woelige geschiedenis achter de rug.

De kerk was eeuwenlang een katholieke basiliek, maar werd na de beeldenstorm gebruikt als kazerne, opslagplaats en zelfs een tijdje als gevangenis. Tijdens de Slag om Arnhem vloog er een Duits vliegtuig tegen de kerk aan. De kerk raakte zwaar beschadigd, maar werd tijdens de wederopbouw in oude luister hersteld.

Walburgiskerk

Inmiddels heeft de Walburgiskerk een nieuwe functie. In de kerktorens zijn zes luxe appartementen gerealiseerd. De ‘Walburgis Residenties’, zoals de officiële naam luidt, zijn te huur voor een nacht, een weekend of een maand. Alles is mogelijk.

Iedere residentie is gebouwd rond een Arnhems thema. Van de Slag om Arnhem Frost tot Burgers’ Zoo. De kleinste residentie is geschikt voor twee personen. De grootste residentie bestaat uit drie verdiepingen en is geschikt voor gezinnen. Traplopen is niet nodig want de appartementen zijn te bereiken met een lift. De toren-appartementen zijn verrassend groot en luxueus gemeubileerd in barokke stijl. Alle appartementen zijn voorzien van een luxe keuken met alle voorzieningen.

Walburgiskerk binnen

Eigenaar Theo de Rijk was twee jaar bezig met de verbouwing. “Uiteindelijk heeft de hele verbouwing veel meer gekost dan we vooraf hadden berekend. Maar eerlijk gezegd zit ik daar niet mee. We hebben bij alles eerst gekeken naar kwaliteit en daarna pas naar de kosten. Dit is het resultaat.“

Slag om Arnhem
Bovenin de rechtertoren van de kerk bevindt zich het meest imposante appartement. Deze residentie is gewijd aan de Slag om Arnhem. Het appartement telt maar liefst drie verdiepingen: twee woonverdiepingen en een buitenruimte in de klokkentoren.

Vanuit de galmgaten in de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de binnenstad van Arnhem en de noordkant van de Rijnbrug. Dit is de plek waar de Britse airborne-soldaten tijdens de Slag om Arnhem dagenlang verzet boden tegen Duitse troepen en tanks. De Slag om Arnhem speelt ook in het appartement zelf een prominente rol. Aan de muur in de woonkamer van de residentie hangen de restanten van een Duits geweer. “Gevonden bij graafwerkzaamheden“, vertelt Theo.

Walburgiskerk Arnhem bel

Aan een van de muren heeft een kunstenaar een beeld uit de film A Bridge Too Far nageschilderd. Een Britse soldaat steekt in triomf zijn arm omhoog nadat de Britten een Duitse pantserkolonne vernietigde. Prominent in de slaapkamer staat een imposant mahoniehouten hemelbed. In het bed is de tekst St Walburgis gegraveerd. “Het was niet goedkoop om dat bed te laten maken”, zegt Theo de Rijk lachend. “Mensen verklaarden me voor gek, maar ik wilde dat. Toen het klaar was ontdekten we dat het bed niet in de lift paste. Ik heb een hijskraan moeten huren om het naar boven te krijgen.”

Walburgiskerk Arnhem

Burgers’ Zoo
Twee andere opvallende residenties in de kerk zijn de appartementen rondom Burgers’ Zoo en het Kröller Müller museum. De twee publiekstrekkers hebben meegeholpen bij de inrichting van de ruimtes.

Theo: “We hebben zowel de dierentuin als Kröller Müller benaderd, en die waren allebei razend enthousiast. Kröller Müller heeft bovendien ook meegewerkt aan de Sonsbeek-residentie. In de Sonsbeek-residentie wordt via het Gerrit Rietveld paviljoen stilgestaan bij de beeldententoonstelling. Dit paviljoen staat nu in de beeldentuin van het museum, maar het is oorspronkelijk gemaakt voor de Sonsbeek beeldententoonstelling.”

Een overnachting in de kerktorens kost gemiddeld ongeveer 190 euro. “Van mensen die er verstand van hebben kreeg ik te horen dat ik makkelijk 300 euro per nacht kon vragen, maar dat doen we niet. Het is hier geen Amsterdam.”

Lees hier meer over de residenties in de Walburgiskerk.

Bron: Patrick Arink

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Eerlijk en sociaal tassenontwerp bij Fraenck

3 Minuten
FRAENCK Tas