Van kledingbieb tot kromme komkommer: Arnhemse initiatieven voor een betere wereld

4 Minuten
Arnhemse initiatieven: de Blauwe Tomaat

Als je denkt dat het beter kan, dan dóé je dat ook. Zo zitten Arnhemmers in elkaar. Afgelopen jaren zijn er talloze initiatieven ontstaan, die van Arnhem een nog leukere en mooiere stad maken dan het al is. Met passie, creativiteit en bevlogenheid werken aan een betere wereld? Dat kan op heel veel verschillende terreinen. Deze vier Arnhemse voorbeelden lichten we graag voor je uit. 

Een garderobekast voor de hele stad
Vlakbij het station van Arnhem vind je een bijzondere kledingboutique. Bij Outfit Library Less vind je een uitgebreide collectie mode van hoge kwaliteit in verschillende stijlen. Alle kleding die je hier ziet is tweedehands. Wat Outfit Library Less pas echt bijzonder maakt, is dat je die kleding niet koopt, maar leent. Welkom in de eerste kledingbibliotheek van Arnhem. Je kunt deze boutique het beste zien als een garderobekast voor de hele stad.

Voor 25 euro per maand ben je lid en mag je drie kledingstukken tegelijkertijd lenen. Hoe lang je de kleding leent, mag je zelf weten. Een dag is goed. Een half jaar is ook prima. Alle kleding die je hier vindt, is zorgvuldig met de hand geselecteerd om de hoge kwaliteit en duurzaamheid te garanderen. Kleding lenen in plaats van kopen is helemaal niet raar. “Het is eigenlijk veel logischer dan voor elk feest een nieuwe jurk kopen of om een overvolle garderobe hebben maar nog steeds eindeloos verlangen naar meer”, aldus de kledingbieb.

OUtfit Library Less Arnhem

De pot schaft het goed bij de Stadskeuken
Lekker corona proof samen aan tafel eten en een gesprek voeren met iemand die je nog niet kende. Dat kan iedere vrijdag in de binnenstad van Arnhem bij de Stadskeuken, een initiatief van Mirjam Alexander. Voor vijf euro is het eten wat de pot schaft, en de pot schaft het goed!

De Stadskeuken is een broedplaats voor nieuwe ideeën, waar een grote professionele keuken gebruikt wordt voor sociale, creatieve en duurzame initiatieven. Hier wordt gewerkt door creatieve mensen en bedrijven aan initiatieven die zorgen voor praktische oplossingen. De Stadskeuken is een plek om op een fijne, respectvolle manier met elkaar om te gaan. Het is daarom altijd een verrassing wat er op tafel komt en dat geldt natuurlijk ook voor de activiteiten!

Arnhemse initiatieven: Stadskeuken Arnhem

Gewapend met vuilniszak en knijper op jacht naar zwerfafval
Je ziet ze in Arnhem steeds vaker: groepjes kinderen die gewapend met vuilniszak en knijper op jacht zijn naar zwerfafval. Via het KinderWijkTeam leren kinderen tot 12 jaar spelenderwijs dat afval niet alleen afval is, maar ook een waardevolle grondstof. Tijdens de activiteiten leren de kinderen het belang van afvalscheiding en de invloed van afval in het milieu. Door de activiteiten voelen zij zich sneller verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving.

“De achterliggende gedachte hierbij is dat ze op deze manier opgroeien met het idee dat ze een rol hebben in de samenleving, waardoor actief burgerschap wordt gestimuleerd”, aldus initiatiefnemer Mike Hoose. “Als de kinderen over straat lopen krijgen ze regelmatig positieve reacties van wijkbewoners. Door hun inzet stimuleren zij hen om zelf de handen uit de mouwen te steken.”

Kinderwijkteam Arnhem

“Hoe lelijker hoe lekkerder”
“Hoe lelijker hoe lekkerder”. Dat is het motto van de Blauwe Tomaat. Vanuit haar SRV-wagen verkoopt Loes van der Meulen van de Blauwe Tomaat groente en fruit met een schoonheidsfoutje. Paprika’s met rare vormen, kromme komkommers en ander voedsel dat anders weggegooid zou worden. “In Engeland had ik wel eens supermarkten volgens dit concept gezien”, vertelt Loes. “Inspirerend!

Ik bedacht dat ik met een oude SRV wagen dit soort producten wilde gaan verkopen, op verschillende locaties in Arnhem.” De bus van de Blauwe Tomaat staat inmiddels iedere week op vaste tijden op negen verschillende locaties in Arnhem. De Blauwe Tomaat is bedoeld voor alle Arnhemmers, maar richt zich met name op mensen met een smalle beurs. “Wij vinden dat iedereen toegang tot gezond eten moet hebben”, aldus Loes van der Meulen.

Arnhemse initiatieven: de Blauwe Tomaat

Kijk voor meer informatie op Outfit Library Less, de Stadskeuken, het KinderWijkTeam of de Blauwe Tomaat.

 

Beeld Blauwe Tomaat: Rolf Hensen

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

In de Hul le Kes Recovery Studio herstellen mens en materiaal

5 Minuten
Hul le Kes Recovery Studio