Sanne van Groen Arnhem: ”Arnhem is de ideale stad om groen te wonen”

3 Minuten
Groen Arnhem

Het Sonsbeekpark, de binnentuinen in het Spijkerkwartier, de Vlindertuin; Arnhem heeft vele mooie groene plekken te bieden! Betrokken Arnhemmers spelen een belangrijke rol in het behouden van het groen in de stad. Hun fantastische initiatieven zorgen ervoor dat Arnhem de ideale stad is en blijft om groen te wonen. Sanne Blok van Groen Arnhem vertelt je er alles over.

 

Waarom is Arnhem de ideale stad om groen te wonen?
In Arnhem heb je dichtbij volop de mogelijkheid om te genieten van het groen. Natuurlijk in de mooie parken zoals Sonsbeek, Angerenstein en Immerloo, maar ook op wat meer verborgen plekken als de heemtuin in Presikhaaf, de binnentuinen in het Spijkerkwartier en het Arnhems Labyrint. Daarnaast heb je natuurlijk nog vele beken en de Veluwe om de hoek.

Landgoed Mariendaal

Waarom zijn er zoveel groene initiatieven in Arnhem?
Wat mij opvalt is dat Arnhemmers vaak ontzettend betrokken zijn bij de stad en hun leefomgeving. Veel Arnhemmers zijn koplopers, zij gaan zelf aan de slag met het vergroenen van stenen buurtpleinen, het aanleggen van moestuinen, het bij-vriendelijker maken van de buurt, elektrische deelauto’s in de wijk enzovoort.

Het is fijn dat de gemeente dit zo goed mogelijk probeert te faciliteren, door te helpen met informatie, materialen en bijvoorbeeld het AANjaagfonds.

Arnhemmers voelen zich betrokken bij het groen in hun stad en de leefbaarheid en pakken zelf de handschoen op om zich daarvoor in te zetten. Het samen aanpakken van de wijken zorgt voor meer saamhorigheid in de wijken.

6377

Waar komen de groene initiatieven van bewoners vandaan?
De initiatieven komen voort uit de intrinsieke motivatie van bewoners om het groen in de stad te behouden en te versterken. En een proactieve houding; niet wachten tot anderen het oppakken, maar zelf aan de slag gaan. Veel bewoners zetten zich naast hun werk en privéleven in voor het vergroenen en verduurzamen van hun omgeving, omdat ze zich betrokken voelen en graag het goede voorbeeld willen geven.

Het zou goed zijn als overheden meer zouden kijken naar de positieve effecten van deze initiatieven op de lange termijn, bijvoorbeeld ten aanzien van klimaatadaptatie, het verbeteren van de gezondheid van inwoners en het versterken van de biodiversiteit.

Kun je een voorbeeld geven van een goedlopen initiatief?
Er zijn in Arnhem zoveel fantastische voorbeelden! Zoals De Buurtakker, Groen Verbindt Schuytgraaf, De Vlindertuin en het BuurtGroenBedrijf. Maar als ik er dan één moet kiezen, kies ik voor Stadslandbouw Mooieweg in Rijkerswoerd. Een prachtig initiatief, waar 50% van de oogst wordt gedoneerd aan de Voedselbank Arnhem. Ook zetten zij zich sinds kort samen met Arnhem Klimaatbestendig en bewoners in voor het meer klimaatbestendig maken van de wijk.

Welk initiatief is jou het meest bijgebleven?
Arnhem Zoemt verdient wat mij betreft ook een speciale vermelding. Zij waren er al eerder dan Nederland Zoemt en doen in Arnhem ontzettend veel voor de wilde bij en andere insecten die het moeilijk hebben. Samen met onder andere de gemeente en bewoners zorgen ze voor meer bloemen en planten in de stad. Ook dit is gewoon een initiatief van betrokken Arnhemmers, die er ontzettend veel vrije tijd in steken.

pexels-pixabay-63641

Waar kunnen bewoners terecht met ideeën?
Molenplaats Sonsbeek is dé groene ontmoetingsplek van Arnhem, van waaruit Natuurcentrum Arnhem en Netwerk Groen Arnhem groene en duurzame initiatieven ondersteunen en aanjagen. Ieder jaar vind hier ‘Arnhem Groen Markt’ plaats; een grote groene belevingsmarkt met kramen vol inspiratie, tuinartikelen, interessante presentaties, leuke kinderactiviteiten en informatie over het klimaatbestendig en natuurvriendelijk maken van je tuin.

Voor meer informatie kijk op Groen Arnhem of Arnhem Zoemt.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Het vernieuwde Museum Arnhem is klaar voor de toekomst!

3 Minuten
Museum Arnhem