Rijnverlegging: innovatie zit in de genen van de stad

1 Minuut
Rijnverlegging in Arnhem

Arnhem heeft de eerste klimaat neutrale kerk ter wereld, het eerste stadion met een uitschuifbaar veld en het eerste publieke waterstof tankstation van Nederland.

Het is geen toeval dat Arnhem zoveel innovatieve bedrijven kent. Het is ook geen toeval dat er zoveel innovatieve producten in Arnhem werden uitgevonden. De petfles en de pinautomaat bijvoorbeeld. Innovatie zit Arnhem in het bloed. Je zou kunnen zeggen dat het in de genen van de stad zit. Al in de zestiende eeuw deed Arnhem wat niemand anders kon. Arnhem ligt aan de Rijn. Dat weet een kind. Maar dat is niet altijd zo geweest. Arnhem ontstond in de achtste eeuw aan de Jansbeek. De Rijn liep eeuwenlang een paar kilometer ten zuiden van de stad. Arnhem liep daardoor heel wat inkomsten mis.

Arnhem 1550 x
Arnhem in 1550
Arnhem kaart midden 1800

Een rivier temmen? Geen probleem
Aan het begin van de zestiende eeuw werd besloten om de Rijn te verplaatsen, zodat de rivier langs de stad liep. Dan kon er tol geheven worden op schepen die langskwamen. Het vervoer van goederen over de Rijn was bovendien goed voor de economie van Arnhem. Het verplaatsen van een hele rivier? Dat was in die tijd nog niet eerder gedaan. Maar Arnhem kreeg het in recordtempo voor elkaar. Zonder machines, maar met mankracht. Niet lullen, maar poetsen.

In zes jaar tijd was de klus geklaard. Een rivier temmen? Geen probleem. Inmiddels is Arnhem ten zuiden van de Rijn gegroeid tot ver voorbij de oorspronkelijke loop van de Rijn. Door middel van sloten in de Pluimzeggelaan, Zeegsingel en Lupinestaat in Arnhem Zuid wordt de herinnering aan de oorspronkelijke loop van de rivier nog altijd levend gehouden.

 

Kijk voor meer informatie op rijnverlegging Arnhem.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Joey Hartkamp

2 Minuten
Schrijvende hand