Time To Momo Arnhem: Q & A met local en schrijver Mirjam Lingen

6 Minuten
Mirjam time to momo

De reisgids time to momo Arnhem staat boordevol leuke hotspots, routes en tips van de Arnhemse local Mirjam Lingen. Een flinke klus om alle highlights van de stad te bundelen. Hoe zorgt Mirjam ervoor dat geen plekje onontdekt blijft? En wat zijn haar favoriete hotspots en routes? Wij vroegen haar het hemd van het lijf.

Wat kan je verwachten als je de gids openslaat?
Naast informatie over de stad staan er twee wandelroutes en een fietsroute in de reisgids. In de wandelingen kom je langs verschillende hotspots in de stad. De hotspots zijn verdeeld in vier categorieën: leuk om te doen, eten en drinken, shoppen en bezienswaardigheden. Tijdens de wandeling ontdek je al struinend door het centrum de vele shopadressen, hippe restaurantjes en de beste cafés voor een goede cappuccino of een lekker biertje.

Naast de twee wandelingen staat er een fietstocht in de reisgids. Hiermee beleef je de rust van de stad met de wind door je haren. Over de brug fiets je naar het natuurgebied Meinerswijk, langs de Stadsblokken en via park Sonsbeek de rust tegemoet op de Hoge Veluwe.

Koeien in Schuytgraaf

De reisgids staat boordevol hotspots, routes en tips. Hoe heb je die verzameld?
Ik ben gestart met het opschrijven van mijn favoriete adressen. In de elf jaar dat ik in Arnhem woon had ik mijn favoriete hotspots snel verzameld. Om geen verborgen adressen te missen heb ik een brainstormavond georganiseerd met een aantal mensen die de stad ook goed kennen. Deze avond was een bron van inspiratie! Met een lijst vol nieuwe adressen en tips ben ik de volgende dag direct op pad gegaan. Al fietsend kwam ik langs de vele fonteinen en mooie beelden in de stad en (her)ontdekte ik bijvoorbeeld het Huis der Provincie. Ik bekeek dat gebouw eens van de achterkant en vond het echt adembenemend mooi.

Het is heel leuk om met een frisse blik naar je eigen stad te kijken. De gids is daarom ook zeker voor de Arnhemmers zelf. Het is natuurlijk een gids om mensen van buiten Arnhem kennis te laten maken met de stad, maar ook juist voor de bewoners om nieuwe plekken te ontdekken.

Stadsblokken Arnhem

Geboren in de randstad en elf jaar geleden verhuisd naar Arnhem. Wat is je het meest bijgebleven?
Na mijn hele leven in de Randstad te hebben gewoond, ben ik in 2008 met mijn gezin naar Arnhem verhuisd. Een hele grote stap, want met mijn Randstedelijke blik dacht ik dat er daarbuiten weinig te beleven was. Dus met een beetje buikpijn werd de verhuizing in gang gezet. Maar na twee dagen wilde ik nooit meer weg uit Arnhem. Ik was verbaasd en verrast, en schaamde me ook wel een beetje voor mijn kortzichtigheid over deze mooie stad.

Ineens voelde het als de beste plek om te wonen: de reuring van de stad én fijne plekken om buiten te zijn. Waar je de stad ook verlaat, overal is het groen. De stad zelf heeft heel veel te bieden. Op modegebied maar ook qua uitgaan. Er zijn fijne plekken om te eten, er is een goed filmhuis, theater, muziek, cafés. De stad heeft alles wat je van een stad verwacht. Kortom, ik was verliefd en dat wil ik graag met mensen delen. Ik vind het leuk om mensen te laten zien hoe leuk het hier is en dan vooral de Randstedelingen die denken dat er buiten de Randstad weinig gebeurt.

Posbank Arnhem

Van welke Time to Momo route gaat jouw hart sneller kloppen?
Ik vind de fietstocht heel leuk, omdat je dan mooi ziet hoe de stad in het groen ligt. Trappend door de groene omgeving kom je terecht op unieke plekken. Een van de meest verrassende stukken is voor mij Meinerswijk. Met een prachtig uitzicht op de stad fiets je terug over de John Frostbrug. Via de route kom je langs het Musispark en Musis Sacrum waar je doorsteekt naar Sonsbeek. Hier kom je aan op de Hoge Veluwe. Op deze plek gaat mijn hart altijd iets sneller kloppen en dat komt niet alleen door de hoogteverschillen. 😉

Toch kan ik niet zeggen dat de fietsroute mijn favoriete route is. Het centrum vind ik heerlijk met de bijzondere winkels van lokale topmerken. Er zijn zelfs zo veel bijzondere winkels dat ik ze niet eens allemaal apart kon opnemen in de gids (!) In een wandeling door de Arnhemse wijken Spijkerkwartier en Klarendal voel ik de energie van de stad die ik zo fijn vind. Tussen de statige panden en creatieve ondernemers voel je hier het échte Arnhem. Als ik de Randstad mis loop ik hier altijd een rondje. De sfeer is hier echt stads, maar dan iets meer ‘laidback’ en rustiger.

Musis

Wat zijn jouw favoriete hotspots die we in de reisgids terugzien?
Als ik een top drie van mijn favoriete hotspots maak dan denk ik aan Garage Royal. De heerlijke sfeer, écht lekkere pizza’s en de ligging maken dit een van mijn favorieten. Een tweede favoriet is het Musis Park achter het Musis Sacrum. Dit is een mooi groen ‘strookje’ met uitzicht op de achterkant van Musis. Het is een plek waar allerlei soorten mensen samen komen. Fietsende pubers, mensen die een pauze nemen of in een ligstoel hangen.

Een derde plek waar ik graag kom is FOCUS. Het filmhuis waar je heerlijk met een glas wijn naar de film kunt. Als je de trap oploopt naar de filmzaal blijf ik altijd even staan. Hier heb je zo’n mooi uitzicht op de Eusebius.

Focus

Waar ben je het meest trots op?
Dat ik de kans heb gekregen om mensen net zo verliefd te laten worden op Arnhem, als ik dat zelf al elf jaar ben! Het is een reisgids die niet alleen mensen uitnodigt om Arnhem te ontdekken, maar juist ook voor Arnhemmers om hun stad te herontdekken.

 

Kijk voor meer informatie op Time to Momo Arnhem.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan Arnhem door Jeroen Glissenaar

2 Minuten
Schrijvende hand