“Natuur en architectuur gaan in Arnhem heel goed samen”

5 Minuten
Museum Arnhem

Arnhem is een bijzondere architectuurstad. Veel van de nieuwe gebouwen die afgelopen jaren in de stad gerealiseerd werden, vielen nationaal en internationaal in de prijzen. “Arnhem en Rotterdam hebben de naam, maar Arnhem is stiekem dé architectuurhoofdstad van Nederland”, aldus Ton Schulte.

Schulte is artistiek directeur van CASA, wat staat voor Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem. CASA is hét platform voor stedelijke en landschappelijke ontwikkeling in Arnhem. “Een van de kernkwaliteiten van Arnhem is dat het een enorm groene stad is. Vanuit het station loop je via Sonsbeekpark zo de Hoge Veluwe op. Dat is uniek voor Nederland.”

Dat groen wordt gekoesterd. Mede om die reden loopt Arnhem tegen de grenzen aan bij het ontwikkelen van nieuwe bouwlocaties. Inbreiden is daarom het sleutelwoord. Dat gebeurt mét oog voor de natuur. “Natuur en architectuur gaan in Arnhem namelijk heel goed samen”, aldus Schulte. Dat wordt bewezen door een aantal bouwprojecten die voor komende jaren op stapel staan.

Stadsblokken-Meinerswijk
Zo is er bijvoorbeeld het plan voor Stadsblokken-Meinerswijk, in de uiterwaarden aan de zuidoever van de Rijn. Op het terrein van de oude ASM-werf op de Stadsblokken, recht tegenover het stadscentrum, worden appartementen gebouwd. In Meinerswijk, iets ten westen, komen tachtig woningen in het hogere segment in de plaats van een bedrijventerrein.

Schulte is enthousiast over de plannen: “Met de woningen op de Stadsblokken wordt een historische misser weggepoetst. Toen Arnhem zich in de jaren dertig ontwikkelde aan de zuidkant van de Rijn, mocht de stad van het Rijk niet buitendijks bouwen. Daardoor ontwikkelde Arnhem zich als dubbelstad met de Rijn als kloof. Door de ontwikkeling van de Stadsblokken, wordt Arnhem als het ware aan elkaar gesmeed.”

Stadsblokken Arnhem

Het grootste gedeelte van Meinerswijk is natuurgebied, met uitzondering van het huidige bedrijventerrein. Hier wordt door een nevengeul ‘Meinerseiland’ gerealiseerd. “Dit wordt een bijna Scandinavisch wijkje”, vertelt Ton Schulte. “Wanneer de woningen gerealiseerd zijn, woon je midden in het groen en direct aan de rivier. Door de bouw van Stadsblokken en Meinerseiland wordt Arnhem bovendien veel meer een Rijnstad.”

Stadsblokken Meinerswijk

Melkfabriek
Ook aan de noordkant van de Rijnoever staat een bijzonder bouwproject gepland. Op het terrein van de oude Campina zuivelfabriek wordt de ‘Melkfabriek’ gerealiseerd. Dit is een combinatie van woningen, cultuur en horeca.

Ton Schulte: “Net als bij Stadsblokken-Meinerswijk zie je ook hier een ontwikkeling die ervoor zorgt dat Arnhem meer naar de rivier toe trekt. De Melkfabriek ligt aan de Rijnkade, direct naast de historische John Frostbrug en vlakbij het centrum en het Spijkerkwartier. Door dit project wordt het centrum als het ware vergroot. Het is een hele interessante plek om inbreiding toe te passen.”

De vraag naar woningen in Arnhem is groot. Het aantal locaties waar gebouwd kan worden is echter gering. “Dit is een goed voorbeeld van de ambitie van Arnhem om binnenstedelijk te bouwen”, vertelt Schulte. “Oude militaire complexen, zoals aan de Koningsweg, of industrieterreinen zoals de Melkfabriek lenen zich heel goed voor nieuwe ontwikkelingen. Een deel van de oude fabriek blijft staan, zodat het project een hip industrieel karakter houdt. Dus dat wil wel.”

Melkfabriek Amsterdam

Museum Arnhem
Een bouwproject van een hele andere orde is de verbouwing en nieuwbouw van Museum Arnhem. Het museum, gelegen op een stuwwal wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe vleugel naar een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. Zij waren  ook verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Voor Museum Arnhem ontwierp Benthem Crouwel een nieuwe vleugel die deels over de stuwwal heen hangt. “De nieuwe vleugel van het museum wordt aan de buitenkant afgewerkt met witte keramische tegels. Je kunt het zien als een ijsschots die uit de stuwwal steekt”, aldus Schulte. “Het museum ligt op een unieke locatie. Het is een plek waar kunst, natuur en architectuur samenkomen.”

Museum Arnhem

Volgens Schulte past de nieuwbouw van het museum in een serie aan iconische en prijswinnende cultuurgebouwen die afgelopen jaren gerealiseerd werden in Arnhem. “De Parkzaal van Musis, cultuurgebouw Rozet, Focus filmtheater: de nieuwbouw van Museum Arnhem past in dat rijtje.” Van west naar oost liggen cultuurgebouwen als een parelketting door de stad, vertelt Schulte.

“Aan de westkant begint dat bij het Museum. Via Rozet, Theater aan de Rijn, Collectie De Groen, Focus Filmtheater, de Eusebius en het Stadstheater komt dat uit bij Musis. Dat natuur en architectuur samengaan zie je ook in de nieuwe Parkzaal van Musis. Vanuit de zaal kijk je door de glazen achterwand heen naar de bomen in het Musispark.”

Wil je de Arnhemse architectuur zelf gaan ontdekken, kijk op architectuurroutes. Kijk voor meer informatie over Museum Arnhem op nieuwbouw.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Toilet experience op een hoogte van 18 meter

1 Minuut
Toilet Experience BLOU Rooftop bar