Een ode aan de stad door Meike Verhagen

1 Minuut
Schrijvende hand

Lief Arnhem, een ode aan de stad is een project waarin bekende en minder bekende Arnhemmers een ode schrijven aan de stad. Hier lees je de brief van Meike Verhagen.

Meike Verhagen

Lief Arnhem,

Ik sta in de glazen balkons van de Eusebiustoren en overzie jouw mooie landschap. Mijn gedachten dwalen af naar andere tijden. Een tijd dat er vliegtuigen overvlogen, er bommen vielen, de toren door een kogelregen in de brand vloog. En uiteindelijk instortte.

De Eusebiuskerk stond precies 76 jaar geleden midden in de vuurlinie van de Slag om Arnhem. Een ooggetuige beschrijft dat hij het haast niet kon aanzien hoe de toren ‘brandde als een machtige fakkel’. Persoonlijke verhalen helpen vandaag de dag ons in te leven in deze ingrijpende gebeurtenis.

In de Eusebiustoren zijn nog niet zo lang de persoonlijke verhalen van de koster en de brandwacht te zien en horen. Vanaf het moment nét voor de Slag om Arnhem. Het geluid van de plotselinge bommen, de vluchtende mensen. De verhalen zijn vastgelegd in een indrukwekkende animatiefilm en audiotour in de Eusebiustoren – de toren die na de oorlog groter en mooier dan ooit weer werd herbouwd.

Je was een andere stad voor de Slag. Af en toe probeer ik me voor te stellen hoe oogverblindend mooi je was. Tegelijk ben ik trots op de stad die het nu is geworden. Door veerkracht en moed. Vanuit bijna niets weer opgebouwd, vol cultuur en groen, en nog steeds volop in beweging.

Meike Verhagen
Directeur Eusebius en bestuurslid Stichting Citymarketing Arnhem

 

Foto: BureauBeeld

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Colofon

1 Minuut