Er wonen al 7.000 jaar mensen in de nieuwste wijk van Arnhem

2 Minuten
Nieuwste wijk van Arnhem Schuytgraaf

De nieuwste wijk van Arnhem is Schuytgraaf. In hoog tempo worden daar  huizen gebouwd om aan de sterke groei van het aantal inwoners te voldoen. Maar nieuw is Schuytgraaf niet. Je kunt de nieuwbouwwijk in Arnhem Zuid zien als een van de oudste wijken van Nederland.

Maar liefst 7.000 jaar geleden was Schuytgraaf al bewoond. Bij opgravingen stuitten archeologen een paar jaar geleden tot hun grote verbazing op de restanten van een kamp uit de steentijd. Uit de vondsten blijkt dat het een kamp van jagers, verzamelaars en vissers moet zijn geweest. De plek is zo bijzonder dat de bouwplannen voor deze locatie meteen werden geschrapt. Het gebied werd aangewezen als Rijksmonument. Op deze plek, tegenover het winkelcentrum, vind je nu Park Schuytgraaf.

Vijver in Schuytgraaf

Pandorama
Het park is ontworpen als groene speel- en recreatieruimte. Beeldbepalend zijn de metershoge kunstwerken door de Arnhemse kunstenaar Alphons ter Avest. Zijn ‘Pandorama’ bestaat uit een mensfiguur van zes meter hoog. Daar omheen staan beelden van een klokbeker, een visfuik en een kano. Door het park loopt een pad dat dienst doet als tijdbalk. Hierin staan toonaangevende momenten uit de geschiedenis van Schuytgraaf verwoord. Uit andere archeologische vondsten blijkt namelijk dat er ook na de steentijd nog volop bewoning was in Schuytgraaf.

 

meneer in Park Schuytgraaf
Pondje in Schuytgraaf
Koeien in Schuytgraaf
IVH-0244-20160824

Bataven en Romeinen
Wat nu Schuytgraaf is, was 2.000 jaar geleden onderdeel van de Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk. Die grens werd niet alleen bewaakt door Romeinse soldaten, maar ook door Bataven. Bataven waren een Germaans ruitervolk dat in dienst was van de Romeinen. Het woord ‘Betuwe’ stamt af van Bataven.

In het zuiden van Schuytgraaf zijn twee grafvelden uit de Romeinse tijd gevonden, met meer dan 250 graven. Ook vonden archeologen in de bodem resten van woonhuizen, bijgebouwen, een gebedshuis en tientallen waterputten. De vele paardenbotten van jonge paarden die gevonden zijn wijzen op grootschalige Bataafse paardenfok voor het Romeinse leger.

Schuytgraaf is trots op haar indrukwekkende geschiedenis. Met evenementen in de wijk wordt regelmatig stilgestaan bij het eeuwenoude verleden. Horecapaviljoen Fortvier verwijst in haar naam naar de tijd dat de Romeinen hier een fort hadden. Een aantal voorwerpen en munten die archeologen in Schuytgraaf hebben gevonden, kun je bewonderen in het Erfgoedcentrum in Rozet. Een rijke geschiedenis. En dat voor de nieuwste wijk van Arnhem.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Riëlle Schoeman

3 Minuten
Schrijvende hand