Een ode aan de stad door Theo Janssen

3 Minuten
Schrijvende hand

Lief Arnhem, een ode aan de stad is een project waarin bekende en minder bekende Arnhemmers een ode schrijven aan de stad. Hier lees je de brief van voormalig Nederlands profvoetballer Theo Janssen.

Theo Janssen

Lief Arnhem,

Als mens heb je de plek waar je ter wereld komt niet voor het uitkiezen, maar Arnhem is mij toch wel op mijn, inmiddels getatoeëerde, lijf geschreven!
Mijn jeugd heb ik doorgebracht in één van de volkswijken die Arnhem rijk is: Het Broek.
Hier opgroeien was geweldig… Veel familie om me heen, vriendjes in de buurt om mee te voetballen en het nodige kattenkwaad mee uit te halen.
Naast Het Broek heeft Arnhem nog meer volkswijken waarvan Klarendal en het Spijkerkwartier de bekendste zijn. In Klarendal was het in de jaren 80 verre van rustig maar dit is nu wel anders met de veranderingen die de wijk de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Waar ook altijd wel wat te doen was, was het Spijkerkwartier met de bekende dames achter de ramen. Als puber zijnde was het natuurlijk heel spannend om samen met je vriendjes daar het bekende rondje te maken en je te vergapen aan de dames die daar stonden. De gierende hormonen deden hun werk wel en op de training ging je met de adrenaline nog in je lijf als de brandweer!
De puberteit inmiddels voorbij, waarbij het voetbal steeds serieuzere vormen ging aannemen, kwam de volgende wijk in het vizier… de Korenmarkt! Op iedere Arnhemse jongen oefende de Korenmarkt een, welhaast, magische aantrekkingskracht uit. Daar gebeurde het, daar moest je zijn en dat is waar ik dan ook geregeld was. De Boegaloe, Mod Pub, Wampie, Corendrager, Grand Café, Manhattan, de Buik, de Schoof… en dan vergeet ik er vast nog een paar, stuk voor stuk iconen van toen. De meeste bestaan inmiddels helaas niet meer, maar er zijn er gelukkig nog een paar over. Jammer is het wel, daar waar de Korenmarkt toen een mooie zwaan was, is het nu toch het lelijke eendje geworden. Helaas!

Ik was al verknocht aan Arnhem maar hoe ouder ik werd, hoe meer en meer ik aan de stad verknocht raakte. Bij Ajax en Twente heb ik qua voetbal mijn hoogtepunten beleefd met diverse kampioenschappen. Hoe leuk ook… Amsterdam en Enschede zijn geen Arnhem!
Waar in Nederland vind je nou zo’n mooi stadspark als Sonsbeek? Met die prachtige witte villa en schitterend uitzicht over de stad? De huidige sponsoren van mijn club, Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum waar jaarlijks honderdduizenden mensen naartoe gaan, zijn een begrip in Nederland. De John Frostbrug, die iconische brug, mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken.
Er werd vaak gezegd dat zodra ik de Rijnbrug niet meer kon zien ik al heimwee kreeg. Nu is dit ietwat overdreven maar het scheelt niet veel!

Arnhemmers staan er om bekend stug te zijn en veel te nuilen. Nu kan ik dat laatste ook heel goed, maar als je een Arnhemmer mee hebt, dan vallen we best wel mee hoor!
Het is natuurlijk algemeen bekend dat ik van een biertje houd en hoe mooi is het dan dat ik nu mijn eigen biertje heb wat ook nog eens gebrouwen is door een echte Ernemse brouwerij.
Je zou bijna kunnen zeggen dat de cirkel rond is, mijn eigen Ernems biertje…

Proost mensen!

Theo Janssen
Trainer/coach Vitesse 018

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Alle Arnhemse kunst in de openbare ruimte verzameld op buitenkunstarnhem.nl

3 Minuten
Borstentros Maria Roozen