Een ode aan de stad door Marcel Legerstee

4 Minuten
Schrijvende hand

Lief Arnhem, een ode aan de stad is een project waarin bekende en minder bekende Arnhemmers een ode schrijven aan de stad. Hier lees je de brief van Marcel Legerstee.

Marcel Legerstee

Lief Arnhem,

Als Arnhemmer onder de Arnhemmers kost het mij weinig moeite mijn liefde voor onze stad in woorden uit te drukken. Als je liefde geeft, hoop je stiekem die ook terug te krijgen. En dat overkomt mij elke dag als ik me door mijn geliefde stad, waar ik ben geboren en getogen, voortbeweeg. Of het nu op de Geitenkamp, in Presikhaaf, de Burgemeesterswijk, Alteveer, Malburgen of De Laar is. Overal waar ik kom spreken mensen mij aan, jong en oud. En dat is onbetaalbaar. Dat gevoel, dat stimuleert en inspireert mij.

Mensen die in Arnhem zijn geboren, maar ook ouders en kinderen die elders op de wereld zijn geboren, daar kom ik mee in contact. In Arnhem wonen vele nationaliteiten samen. Arnhem is een fraaie multiculturele stad geworden met een grote diversiteit aan persoonlijkheden, die in harmonie met elkaar leven; een thuis voor allemaal. Dit alles maakt me trots Arnhemmer te zijn.

Daar waar ik in Arnhem kom voel ik me welkom en prima thuis en zie ik graag dat mensen met diverse achtergronden zich, hoe divers ook, met elkaar weten te verbinden. Verbinden staat bij mij hoog in het vaandel. Als mensenmens bereik ik mensen en breng ze bij elkaar. Ook, of beter gezegd, vooral jongeren die het verdienen op een ontspannen manier met leeftijdsgenootjes lol te maken en even los te komen van hun dagelijkse leven.

Velen die ik ken zijn als ‘jonkie’ mee geweest met Ome Joop’s Tour, de fietsvakantie voor kinderen die door mijn vader Ome Joop Legerstee en agent Van Veldhoven na de Tweede Wereldoorlog is opgezet. Ook mijn vader hield van Arnhem. Die liefde heeft hij overgebracht op mijn broer Joop en mij. Zij begonnen met het organiseren van een straat Olympiade en voetbalwedstrijden op de Ronde Weide in Park Sonsbeek. Van daaruit is toen ook het idee ontstaan om voor de kinderen die leefden op de puinhopen van de zwaar beschadigde stad Arnhem een fietsvakantie te organiseren. Deze kinderen konden even een poosje weg uit de vaak slechte omstandigheden waarin zij woonden en leefden en loskomen van wat ze hadden meegemaakt.

Ome Joop’s Tour is een soort leerschool voor alle kinderen uit Arnhem die ooit zijn mee geweest en nog mee zullen gaan. Ongeacht afkomst want ieder kind is gelijk, waardevol en mag mee. Het maakt mij ieder jaar weer trots en emotioneel wat we samen met onze grote groep vrijwilligers, sponsoren en de betrokken gemeenten neerzetten voor de kinderen. Ome Joop’s Tour is uitgegroeid tot een groot spektakel in Gelderland. Dit alles met zowel de start als de finish in onze mooie stad Arnhem waar ons hart ligt.

Dit jaar zou 70 jaar Ome Joop’s Tour worden gevierd met een groot spektakel. Helaas heeft het coronavirus daar een streep doorheen gezet. Voor het eerst in 70 jaar is 2020 het jaar waarin de Tour niet zal plaatsvinden. Met pijn in ons hart heeft de organisatie van Ome Joop’s Tour dit besluit moeten nemen.

We streven ernaar in 2021 met een nog groter spektakel in Arnhem van start te gaan. Met al onze lieve vrijwilligers, zal dit zeker lukken! Terugdenken aan de tijd van mijn vader en zijn gedachtegoed maakt me, juist in deze tijd, emotioneel. Zijn liefde voor de stad en Ome Joop’s Tour leeft echter in mij voort en blijf ik delen met de Arnhemmers.

Liefste groet van mij,

Ome Marcel Legerstee
Tourdirecteur Ome Joop’s Tour

 

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Alle Arnhemse kunst in de openbare ruimte verzameld op buitenkunstarnhem.nl

3 Minuten
Borstentros Maria Roozen