Een ode aan Arnhem door Jeroen Glissenaar

2 Minuten
Schrijvende hand

Lief Arnhem, een ode aan de stad is een project waarin bekende en minder bekende Arnhemmers een ode schrijven aan de stad. Hier lees je de brief van Jeroen Glissenaar.

Jeroen Glissenaar

Lief Arnhem,

Als 16-jarige jongen zat ik achterin de auto van mijn vader, een groene ‘lelijke eend’ op weg vanuit Rotterdam naar Velp.
Ik, als echte Rotterdamse balkonboer, was aangenomen op de bosbouwschool en we gingen kijken naar mijn kamer.

Mijn vader had op de plek, waar nu ons prachtig stadion staat, niet de afslag naar de Pleijroute genomen maar was rustig de John Frostbrug over getuft, het centrum van Arnhem in.

Ik zat, als opstandige puber, achterin de auto met een grote koptelefoon van mijn Sony walkman. Pas toen we de Zijpendaalse Poort onderdoor gingen begon ik wat om me heen te kijken.
Voor me zag ik een auto met Duits kenteken en toen ik schuin omhoogkeek een prachtige grote witte villa op een heuvel.

“Hé eikel (was een late puber), je bent verkeerd gereden, we zitten al in Duitsland “. Mijn vader zei daarop: “Nee hoor, dit is Arnhem”.

Dit verbaasde me enorm, omdat ik me best wel had ingelezen over de stad Arnhem. Ik wist van de trolleybus, de Slag om Arnhem en kende Burgers’ Zoo voornamelijk van het programma, ‘Ja, natuurlijk’ van de NCRV.
Dat Arnhem zo groen was en zo mooi gelegen parken, uiterwaarden en stromende beken bezat, bijna in perfecte balans met huizen en kantoren en zoveel mensen maakte me zo enthousiast over de stad! Toen ik thuiskwam na mijn eerste week op kamers zei ik tegen mijn moeder, “Ik blijf voor altijd in Arnhem wonen, al word ik vuilnisman. Mooi Arnhem heeft mijn hart, het grune hert”.

Arnhem geeft zijn kleurrijke bewoners de ruimte en de gelegenheid om zichzelf te kunnen zijn. Kijk op een mooie dag in de parken, bossen en uiterwaarden waar de mensen allemaal op hun eigen manier genieten. Natuur oordeelt niet over wie je bent, je bent welkom en je mag ervan genieten.
Het niet bepalen van hóe je moet genieten is hetgeen waar ik erg van hou in Arnhem. Binnen de fatsoensnormen zie je veel mooie dingen in de stad.

Een prachtige binnenstad met enthousiaste ondernemers, veel sport- en spelmogelijkheden, aangepast aan de mode en trends van deze dag.
Theater, zang, dans en de mooie mensen al dansend op het moois wat Arnhem ons geeft.

En iedere dag weer, de zon die opkomt bij de Zonnepoort in Immerloo en het oude hert dat stapt op de Koningsheide, het Arnhemse bos, als de zon weer bijna onder gaat.

Arnhem is magistraal, de stad, het groen en de mens.

Ik ga hier nooit meer weg!

Jeroen Glissenaar
Boswachter

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Pascal van Wijk 

1 Minuut
Pascal van Wijk