De hele wereld kent Arnhems Loesje

2 Minuten
Loesje billboard Arnhem

Leven is meervoud van lef. Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn. Raar is zo gek nog niet. Geniet nooit met mate. De teksten van Loesje zijn wereldberoemd. Letterlijk. Je vindt de teksten van Loesje in meer dan dertig landen. Dat maakt Loesje misschien wel het bekendste Arnhemse meisje ter wereld.

Het begon allemaal in 1983, aan een keukentafel in de Arnhemse burgemeesterswijk. Het was de tijd van punkers, krakers en doemdenkers. De werkeloosheid was hoog, het was allemaal niks en het zou ook nooit wat worden. Daar aan die keukentafel werd besloten dat het straatbeeld wel wat opgevrolijkt kon worden met vrolijke en positieve teksten. Dwars tegen het doemdenken in. Loesje was geboren. Bijna veertig jaar later is Loesje uitgegroeid tot een fenomeen dat niet meer is weg te denken. De lettervellen en lichtbakken waarmee in de begintijd afficheteksten met de hand werden gemaakt zijn allang ingeruild voor geavanceerde computers. Loesjeteksten zie je nog steeds op straat, maar nog vaker kom je de teksten tegen op de digitale muren van internet. Loesje is met haar tijd meegegaan.

Politieke partij Loesje

De voordeur van Vaclav Havel
En hoewel de tijd van doemdenken voorbij is, kan de wereld de positieve teksten van Loesje nog steeds goed gebruiken. Al meer dan twintig jaar vind je die teksten niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland, Australië of zelfs Nepal. De Tsjechische president Vaclav Havel was groot fan van Loesje. Hij had met plakband netjes een affiche op de voordeur van zijn appartement geplakt. In het Tsjechisch hing op de presidentiële voordeur de tekst: ‘de vrijheid gaat zelden in stropdas gekleed’.

Loesje tekst
Loesje Rijnijssel
Loesje Tsjechië

Workshops
Veel bedrijven en organisaties nodigden Loesje afgelopen jaren uit voor een workshop creatief schrijven. Door zelf Loesjeteksten te maken ontdekten veel mensen dat ze creatiever zijn dan ze dachten. Het is een win-win-win-situatie: veel lol maken, leuke teksten bedenken én tot nieuwe inzichten komen. Voor Loesje zijn de workshops bovendien een bron van inkomsten, want Loesje houdt zelf haar eigen broek op. De activiteiten van Loesje worden daarnaast betaald met de verkoop van boekjes, scheurkalenders en kaarten, onder meer in de eigen winkel die Loesje heeft in de Hommelstraat in Arnhem. Want ondanks alle internationale ambities, heeft Loesje haar geboortestad nooit verlaten. Met een knipoog zegt Loesje daar zelf over: “We zijn in Arnhem blijven plakken.”

Voor meer informatie kijk op Loesje.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Jansbeek maakt het centrum van Arnhem groener en mooier

2 Minuten
Glazen regenboog kunstwerk over de Jansbeek