Arnhemse Meisjes: dankzij Roald Dahl kent de hele wereld ze

4 Minuten
Arnhemse Meisjes

Om meteen ieder misverstand te voorkomen: Arnhemse meisjes zijn koekjes. Arnhemse Meisjes zijn een lokale specialiteit waarvan het recept jarenlang geheim was. Tenminste… Totdat de Britse schrijver Roald Dahl naar Arnhem kwam.

Begin jaren negentig was Roald Dahl op bezoek bij de Kinderboekenwinkel in Arnhem. Tijdens het signeren, kreeg hij een kop koffie met een koekje. Roald Dahl hield enorm van koekjes. “Het koekje was plat en dun en ovaal en er waren suikerkristallen in ingebed. Ik nam een ​​klein hapje. Ik nam nog een hapje. Ik genoot er langzaam van. Ik nam een ​​grote hap en kauwde erop. De smaak en textuur waren ongelooflijk. Dit, zei ik tegen mezelf, is het beste koekje dat ik ooit in mijn leven heb gegeten.”

Bakkerij Hagedoorn zat een paar straten verderop. Roald Dahl vertelde de bakker dat hij zojuist het lekkerste koekje ter wereld gegeten had en dat hij graag het recept wilde. De bakker legde uit dat hij dat helaas niet kon doen. Het recept voor Arnhemse Meisjes was geheim en dat kon hij niet zomaar geven aan de eerste de beste Engelsman die zijn winkel in kwam.

Roald Dahl legde uit dat hij niet de eerste de beste was. Hij was Roald Dahl, kinderboekenschrijver. Die naam kende de bakker wel. Zijn dochter verslond de boeken van de vriendelijke man die in zijn winkel stond. De bakker ging overstag en schreef het recept op een briefje. Wat de bakker niet wist, was dat Roald Dahl op dat moment werkte aan ‘Roald Dahl’s Cookbook’ waarin hij zijn favoriete recepten opschreef. Ook het recept voor Arnhemse Meisjes werd in dit kookboek opgenomen. Dus dankzij Roald Dahl kent inmiddels de hele wereld ‘Arnhem Girls’ en kunnen wij jou nu ook het recept geven (dat eigenlijk heel eenvoudig is).

Na afloop van de signeersessie vroeg Roald Dahl aan de eigenaar van de Kinderboekenwinkel of hij het recept kon krijgen. De eigenaar verwees Roald Dahl door naar bakkerij Hagedoorn; dé officiële bakker van de originele Arnhemse Meisjes.

deegroller

Bakkerij Hagedoorn zat een paar straten verderop. Roald Dahl vertelde de bakker dat hij zojuist het lekkerste koekje ter wereld gegeten had en dat hij graag het recept wilde. De bakker legde uit dat hij dat helaas niet kon doen. Het recept voor Arnhemse Meisjes was geheim en dat kon hij niet zomaar geven aan de eerste de beste Engelsman die zijn winkel in kwam. Roald Dahl legde uit dat hij niet de eerste de beste was. Hij was Roald Dahl, kinderboekenschrijver. Die naam kende de bakker wel. Zijn dochter verslond de boeken van de vriendelijke man die in zijn winkel stond.

De bakker ging overstag en schreef het recept op een briefje. Wat de bakker niet wist, was dat Roald Dahl op dat moment werkte aan ‘Roald Dahl’s Cookbook’ waarin hij zijn favoriete recepten opschreef. Ook het recept voor Arnhemse Meisjes werd in dit kookboek opgenomen. Dus dankzij Roald Dahl kent inmiddels de hele wereld ‘Arnhem Girls’ en kunnen wij jou nu ook het recept geven (dat eigenlijk heel eenvoudig is).

Andre Hilvers

Geen tijd om te bakken? Geen probleem. Tegenwoordig worden de échte Arnhemse Meisjes alleen nog door Arnhems oudste bakkersbedrijf Bakker Hilvers gemaakt. Andere “Arnhemse Meisjes” zijn vaak dikker omdat ze niet van het speciale, gerezen gistdeeg worden gemaakt, maar van feuilletédeeg. Familiebedrijf Bakker Hilvers bakt niet alleen heerlijke Arnhemse Meisjes, maar is ook veel bezig met sociaal en verantwoord ondernemen. Ze leveren wekelijks brood aan de voedselbank en creëren met Bakkerij Van Eigen Deeg werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Recept Arnhemse Meisjes
Ingrediënten:
– 5 plakjes bladerdeeg
– 150 gram suiker

Bereiding:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze op elkaar en rol ze uit tot een plak van circa 0,5 centimeter dik op een met bloem bestoven werkbank. Steek er met een stekervorm rondjes uit. Maak een hoopje suiker op het aanrecht, leg de rondjes bladerdeeg erin en bestrooi ze met suiker. Rol de rondjes in de suiker uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het bladerdeeg circa 25 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bak de Arnhemse meisjes in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Smakelijk!

Kijk voor meer informatie op Arnhemse Meisjes.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Jordi Storteboom

1 Minuut
Schrijvende hand