Collectie de Groen: privécollectie kunst midden in het centrum

2 Minuten
Lucht binnen de Groen

Marjolein de Groen en haar partner Peter Jordaan begonnen in 2017 met het verwezenlijken van een droom: Collectie de Groen. Geen museum, maar een collectiegebouw. ‘’Als de mensen het anders gaan noemen, is het ook goed”, aldus Marjolein.

Midden in het centrum, vlakbij H&M en naast de Hema vind je Collectie de Groen. Een plek waar Marjolein en Peter eigen werk tonen en maken, maar waar ook met name jonge Nederlandse kunstenaars te zien zijn. Op de begane grond zit een fijn café, met een beschut terras waar je ondanks de drukte op straat, heerlijk rustig zit. De tentoonstellingen op de begane grond en in de kelder zijn vrij toegankelijk en wisselen om de drie maanden. De grote zaal en de kleinere achterruimtes bij De Groen geven alle mogelijkheden om op verschillende manieren te presenteren.

Foto voorkant
Achterzijde

Oude bankgebouw
Na een uitgebreide zoektocht in en rond Arnhem, zijn Marjolein en Peter bij de oude dansschool, dat tot de jaren ‘70 dienst deed als bank, in de Weverstraat uitgekomen. De binnenstad kon wel een zetje gebruiken, naast alle ketens zijn er plekken nodig met een eigen identiteit. Zo wil Collectie de Groen twee doelgroepen bereiken: zij die niet zoveel met kunst hebben, maar er door het café vanzelf mee in aanraking komen en de grote groep mensen die liever niet meer naar de binnenstad komt.

“Wij willen mensen bereiken. Onze generatie komt wel, maar we willen juist de jongere generatie bereiken. Daarom worden er allerlei avondjes in de kelder/bar georganiseerd, debatten, kleine optredens. We kopen graag van jonge, opkomende kunstenaars. ‘’Kunst kopen is de beste manier om kunstenaars te ondersteunen. Het is ook de eerlijkste deal die er is: iemand maakt iets en iemand koopt het.”

Rondleiding (1)

Verhalen over kunst
Kunst maken, kopen en kijken is volgens Marjolein en Peter één traject. Dat willen ze graag laten zien aan anderen. ‘’Waarom hebben we het gekocht? Waarom hangt het hier? Dat verhaal kunnen wij nu overbrengen.” Dat overbrengen van verhalen, doen Marjolein en Peter zelf. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag geven ze rondleidingen. Dit maakt een bezoek aan Collectie de Groen heel persoonlijk.

Wie trek heeft gekregen na alle kunst, kan de kunst van het pizzabakken vast waarderen. In de achtertuin van De Groen staat een houten pizzaoven waar van mei t/m september de lekkerste pizza’s worden gemaakt. NB: Ivm COVID-19 worden er tijdelijk geen rondleidingen gegeven, maar kan iedereen vrij rondlopen en zijn Marjolein en Peter aanwezig om extra informatie te geven.

Voor meer informatie kijk op Collectie de Groen.

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Nick Beernink

1 Minuut
Schrijvende hand