Arnhem is een stad om trots op te zijn

3 Minuten
Sonsbeekpark Arnhem

Arnhem is een stad met veel verschillende gezichten. Het is een dynamische stad die niet stilstaat. Arnhem is een stad die bruist van creativiteit en die vanuit haar verleden in de oorlog als geen andere stad symbool staat voor de drang naar vrijheid. Dit is een stad die nooit verveelt.

Arnhem is als een diva die met haar hoofd op de Veluwe rust en met haar voeten in de Rijn poedelt. In deze groene stad zijn de inwoners vrij, open-minded en kritisch. Steeds op zoek naar vernieuwing en vooruitgang en met een trots ‘hert’ op de goede plaats. Arnhem staat natuurlijk bekend om de trolleybussen, Papendal en om grote publiekstrekkers zoals Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum met de Canon van Nederland. Maar Arnhem is zoveel meer dan dat.

Hert

Arnhem is groen
Met het majestueuze Sonsbeekpark als kroonjuweel, draagt Arnhem uit dat zij een van de groenste steden van Nederland is. Waar je langs de Rijn in Meinerswijk kunt struinen door het grootste uiterwaardenpark van Europa of de verborgen tuinen in het Spijkerkwartier kunt ontdekken. Arnhem is de stad waar je vanaf Strand Zuid een geweldig uitzicht hebt op de historische binnenstad met de Eusebiuskerk en de John Frostbrug.

Groen is Arnhem ook op een ander vlak. Van het duurzaamste bedrijventerrein in Nederland tot de stadsdistributie door de Groene Rijders. Arnhem is wereldwijd koploper waar het gaat om klimaatadaptatie.

Niet dat we in Arnhem naast ons schoenen lopen van verwaandheid, trouwens. Zo zitten we in Arnhem niet in elkaar. Grootspraak laten we graag over aan anderen. Hard werken. Doen waar je goed in bent. Zo doen we dat in Arnhem. Met creativiteit als motor en innovatiekracht als brandstof.

Groeiend zaadje

Een stad met een rijke geschiedenis
Dat doen we niet alleen nu, dat deed Arnhem in het verleden ook al. Meer dan 500 jaar geleden werd de Rijn verplaatst zodat de rivier langs de stad liep in plaats van een paar kilometer zuidelijker. Een hele rivier verplaatsen? Dat was nog nooit gedaan, maar Arnhem kreeg het in zes jaar tijd voor elkaar.

Arnhem is een stad van makers en bouwers. Nadat de stad in de Tweede Wereldoorlog vrijwel verwoest werd, bouwden de inwoners de stad weer met eigen handen op. Arnhem krijg je niet stuk. Arnhem leeft als nooit tevoren, en dat ervaar je als je door de stad loopt.

De historische Jansbeek is een aantal jaar geleden weer teruggebracht in de binnenstad. Het maakt winkelen in het centrum nog leuker, bijvoorbeeld in de 7 straatjes, waar je een rijke collectie aan unieke winkels vindt.

Stadsblokken Meinerswijk

Broedplaats voor mode en creativiteit
Veel bijzondere modewinkels natuurlijk. Want Arnhem is, mede dankzij de modeacademie en de kunstopleiding van ArtEZ, een stad waar duurzame mode op de kaart is gezet.

De meest toonaangevende Arnhemse modeontwerpers en galeries vind je in het Modekwartier. Arnhem heeft bovendien veel evenementen waarbij mode een hoofdrol speelt zoals de Nacht van de Mode, State of Fashion en het Fashion & Design Festival Arnhem.

State of Fashion kunst

Culturele hoofdstad van het Oosten
Met recht van spreken wordt Arnhem gezien als de culturele hoofdstad van het Oosten. In Arnhem vind je bijzondere Rijksgezelschappen als Introdans en het orkest van Phion dat haar onderkomen heeft in misschien wel de mooiste zaal van Nederland in Musis.

“De gelukkigste stad op aarde”
Kortom: in deze veelzijdige, creatieve, groene en sprankelende stad is het goed toeven! Misschien overdreef hij, maar volgens de Arnhemse schrijver Jibbe Willems zei de eerste Russische kosmonaut Yuri Gagarin toen hij in 1961 vanuit zijn ruimtecapsule over Nederland scheerde: “Wat doen wij in de ruimte, wanneer ik daar beneden Arnhem zie vibreren? Arnhem: de gelukkigste stad op aarde.”

Heb jij tips?

Heb jij leuke tips of opmerkingen over dit bericht?  Laat het ons weten.

Gerelateerde berichten

Een ode aan de stad door Marcel Legerstee

4 Minuten
Schrijvende hand